kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Taksim Meydanı'nda kanunsuz toplantıya izin verilmeyecek"

Giriş Saati : 01.11.2008 14:46
Güncelleme : 01.11.2008 19:20
Yeni Haber
İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapılacağına ilişkin bilgiler edindiklerini belirterek, hiçbir şekilde böyle bir eyleme izin verilmeyeceğini söyledi.

İstanbul'daki molotof kokteyli atma ve araç yakma olaylarının ardından teyakkuz durumuna geçen İstanbul emniyeti, Vali Güler başkanlığında bir araya geldi.

Alınan istihbari bilgileri değerlendirdiklerini ve özellikle Taksim Meydanı'nda eylem yapılacağına ilişkin bilgileri konuştuklarını söyleyen Güler, bir siyasi partinin organizasyonuyla insanların Taksim Meydanı'na gelmeye teşvik edildiğini söyledi. Güler, "Kanunsuz hiçbir toplantıya izin verilmeyecek." dedi.

Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ilgili polis müdürlerinin de katılımıyla değerlendirme toplantısı yapan Güler açıklamalarda bulundu. Güler, Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen eylemlere, kanunsuz oldukları gerekçesiyle izin verilmeyeceğinin altını çizdi ve bu girişimin içinde olanları uyardı. Güler, "Bir siyasi partinin ve bölücü terör örgütüne müzahir bazı örgütlerin yayınladıkları bildirilerde ya da internet sitelerinde yar alan haberlerde 2 Kasım Pazar günü Taksim'de kanunsuz bir eylem için kitleleri teşvik etmektedirler. Özellikle bunun kanunsuz bir toplantı olacağını ifade etmek istiyorum." dedi.

Organizasyonun çatışma ortamı oluşturmayı amaçladığını belirten Güler, girişimin içinde olanları ve katılımcıları uyardı. "Hepiniz biliyorsunuz; son günlerde yurdun birçok yerinde de artan bir ölçüde kitleleri güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirme, etnik bir çatışmanın temelini oluşturma devleti zora sokma, halkı huzursuz kılmaya yönelik bir arayış var." ifadelerini kullanan Vali Güler, İstanbul'daki kanunsuz eylemlere katıldığı belirlenen yaklaşık 100 kişinin yakalandığı, 40'ın üzerinde kişinin de tutuklandığını kaydetti. Demokratik Toplum Partisi (DTP) ilçe yöneticisi 3 kişinin tutuklanması olayını da değerlendiren Güler, "Maalesef bir partinin de ilçe yöneticilerinin de bu Molotof kokteyli eğitimini bizzat yaptırdıkları, özellikle de küçük yaşta çocukları bu işe alet ettikleri ve burada da kullandıkları da tespit edildi. 3 kişi bu nedenle de tutukludur. Bu parti yöneticileri ile ilgili olarak araştırmamız geniş bir şekilde sürdürülmektedir." şeklinde konuştu.

İstanbul'da huzur ve asayişin hiçbir şekilde bozulmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Vali Güler, Taksim'de kanunsuz eylemleri izin verilmeyeceğini kaydetti. Güler, "Böyle bir toplantının kanunsuz olacağını duyurulara hiç bir şekilde kulak asılmamasını kendilerinden rica ediyorum. Yoksa güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmek suretiyle çok daha vahim olaylara sebebiyet verilebilir." dedi.

ÇATIŞMA ORTAMINDAN BESLENENLER VAR

Vali Güler, açıklamasında polis ile jandarma birimlerini karşı karşıya getirmeye yönelik girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Güler, "Masum basın açıklamaları şeklindeki toplantılar bilahare kitleleri belli yerlere yönelterek kanunsuz yürüyüşlere çevrilmek isteniyor. Bunun da yanlış olduğunu tabiki bu suretle polisle jandarmayla karşılıklı çatışma ortamı da yaratılmak isteniyor. Bu karşılıklı çatışma ortamının hiçbir kimseye faydası yoktur. Bazıları terör ve gerginlik ortamından beslenmek istemektedirler. Buna izin verilmeyeceğini özellikle ifade ediyorum." diye konuştu.

Gerekli bütün önlemlerin alındığını ve değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydeden Güler, İstanbulluları bu tip girişimlere karşı duyarlı olmaya çağırdı. Güler, "Bütün tedbirlerimiz alınmıştır. Hiç bir kanunsuz eyleme izin verilmeyecektir. İstanbulluları bu konuda hassasiyet içerisinde olmaya ve güvenlik güçlerimize de bundan önce de olduğu gibi yardımcı olmaya davet ediyorum. Miting söz konusu değildir. Başvuruda bulunulmadı, esasen taksim toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapıldığı alanlardan olmadığı için böyle bir toplantıya izin verilmesi de söz konusu değildir. Zaten ulaştırılan haberde kanunsuz toplantıya teşviktir. Oturma eylemi şeklinde ama altında yatan esas gerçek Türkiye'nin de birçok yerlerinde bazı illerinde de benzer zamanlarda bir merkezden yönlendirilen bir eylem tarzında görülüyor, biliyor, izliyoruz." dedi.

ETNİK ÇATIŞMA ORTAMIYLA KARDEŞ KAVGASINI AMAÇLIYORLAR

Etnik çatışma ortamı oluşturularak kardeş kavgası çıkarmaya çalışıldığını söyleyen Güler, "Her yerde çatışma ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Böyle bir etnik çatışma ortamı kardeş kavgası, böyle bir güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmek hiç kimseye fayda vermez. İstanbul'un asayişi ve huzuru için de son derece sakıncalı sonuçlar yaratır. Kendilerine tekrar buradan böyle bir kanunsuz toplantıya katılmamaları konusunda gerekli uyarıda bulunuyorum rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)