kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1 Pekin 2008
 
24 Saat
24 Saat

Aydınus'un otoritesi zaafiyete uğradı

Giriş Saati : 28.10.2008 13:24
Güncelleme : 28.10.2008 23:37
Yeni Haber
Merkez Hakem Kurulu Eski Başkanı Mustafa Çulcu, ciddi atama hataları yüzünden hakemlerin güvensiz bir ortama geldiğini belirterek, hakemlerin üzerinde baskı olduğunu ve MHK'nın şov yaparak tribünlere oynadığın söyledi.

Son haftalarda yapılan ciddi hakem hatalarını değerlendiren Merkez Hakem Kurulu (MHK) eski Başkanı Mustafa Çulcu İHA muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapılan hakem hatalarının skandal olduğunu ifade eden Çulcu, tepkilerin yavaş yavaş başladığını belirterek, "Bizim zamanımızda da bu hatalar tartışılıyordu. Ama o günün hataları ile bugünün hatalarını karşılaştırdığımız zaman, bugünün hatalarını daha skandal bir şekilde görüyoruz. Geri dönüp baktığımız zaman 8 haftalık bir sürede MHK'nın ciddi atama hataları yüzünden hakemler şu anda tartışılır, güvensiz bir ortama geldi ve sürekli tartışılan bir ortam içerisinde. Kimlik ve kişiliklerinde de sıkıntılar başladı, bu da hoş birşey değil tabiki. Bu MHK geldiği günden bu yana tribüne oynayan bir anlayış içerisinde oldu. Ne yaptılar? bir kaç hakem arkadaşın hakemlik defterlerini dürerek, hakemlik yaptırmayarak, hakemlik yapma kulvarlarında önünü keserek tribüne şov yaptılar. Dolayısıyla bu şov diğer hakemler üzerinde olumsuz bir etki oluşturdu.

Hakemler biz de hata yaparsak bizimde sonumuz diğer arkadaşlar gibi olur diye düşündükleri için tedirginlik başladı. Bu tedirginlikte sahadaki hakem yönetimine sirayet etti. Tedirgin vücut, tedirgin beyin sürekli hata yapıyor" dedi.

"FIRAT AYDINUS'UN OTORİTESİ ZAAFİYETE UĞRADI"

Hakemlerin şu anda ciddi şekilde tartışıldığını dile getiren Mustafa Çulcu, "Skandal olacak şekilde hatalar var. Eskişehirspor-Galatasaray müsabakasında, Fenerbahçe-Bursaspor müsabakasında gördüğümüz kadarıyla hakem kimliği üzerinde ciddi bir sıkıntı başladı. Kendi yüzüne veya yardımcı hakeme top atan oyuncuya karşı, hakem yaptırım uygulamadı.

Eskişehir-Galatasaray müsabakasında Arda Turan, "Gelmiyorum, göster ordan" demesine rağmen, hakem oyuncuyu oyundan ihraç edemedi. Reste restleşme gibi bir hadise oldu. Yaptığı eylem sarı karttı, bir de senin otoriteni zaafiyete soktuğu için, senin hakem olarak yaptırımın oyuncuyu ikinci sarı karttan oyundan ihraç etmen gerekiyordu, onu da yapamadın. Neden? Çünkü maçın içerisindeki vermiş olduğu karalar ile futbolcuların üzerindeki otoriten zaafiyete uğradı, güvensiz bir ortam oluştu, o ortamın sonu da, hakemi o noktaya getirdi" diye konuştu.

"HAKEMLER MHK'YA İNANMIYOR"

Hakemlerin kart standardı var mı? sorusuna MHK eski Başkanı Mustafa Çulcu,

"MHK, 20 gün Silivri'de bir eğitim süreci geçirdi. Hakem arkadaşlara bu pozisyonları gösterip, onları lige motive etmeleri ve anlatımlarda bulunmaları lazımdı. Galatarasay-Trabzonspor maçında köşe bayrağını söken futbolcu için hakem, "Karta gerek yok" dedi. Ama MHK Başkanı çıktı, "Bu derslik posizyondur. Sarı kartı gerektiren pozisyondur" dedi ve kamuoyuna gösterilmelidir mantığıyla hareket etti. Lig başlamış şimdi hakem karta gerek yok diyor, MHK başkanı karta gerek var diyor. O zaman sen eğitimde zaafiyet yapmışsın. 20 gün eğitim süresince hakemlere sen ne verdin? Hakemlere bunu vermezsen, anlatımlarda bulunmazsan, hakemlerde kendi kafalarına göre bir yönetim anlayışını sergilerler. Bu da çelişkileri, çelişkiler de güvensizliği getirir. Çünkü bazı hakem kart kullanmıyor, diğer bir hakem aynı harekete sürekli kart kullanıyor. Kullanan ile kullanmayan arasında bir fark yok. Hata yapan hakem maçlara aynen devam ediyor. Fırat Aydınus'un bu hale geleceği bir kaç hafta önceden belliydi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Ankaraspor maçındaki Fırat Aydınus'un yönetim anlayışının buraya kadar gelmesinin tek sebebi MHK'dır. O maçta çok ciddi skandal hataları vardı. Ama o maç gündem oluşturmayan bir maç olduğu için gözardı edildi. Aynı hakem bir hafta sonra Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçına çıktı ve sonra bu maça geldi.

Hakem, "Nasıl olsa hatada yapsam, MHK'da benim kredim var. İstediğim gibi çıkar hakemliğimi yaparım" diyor. Ama yok öyle birşey. Futbolcu nasıl başarısız olduğu zaman yedek kulübesine çekiliyor, kendisini toparlaması için süreç yaşanıyorsa, hakemlerinde yapmış olduğu skandal hatalar veya formsuz gözüktüğü ortamda mutlaka dinlendirilmeye alınması gerekiyor. Ama bakıyoruz hakem hata yaptığı zaman tekrar sahada ve lig 3-5 hakem üzerinde dönüyor. Hata yapan bu hakemler yoluna devam ediyor. Diğer taraftaki hakemlerde demoralize oluyor, çünkü onlara da maç gelmiyor. Arada bir çifte standart oluyor, çifte standart sonucunda güvensizlik oluşuyor. Hakem önce kendi yöneticisine inanmıyor. Hakemlerin şu anda MHK'ya inanmadığını gözlemlemiş durumdayım" cevabını verdi.

"HAKEMLERİN ÜZERİNDE MHK BASKISI VAR"

Hakemlerin baskı altında olduğunu düşündüğünü söyleyen Çulcu, "Hakemin yöneticisi tarafından yani, MHK tarafından baskı altına alındığını düşünüyorum. Yönetim veya tribünün hakem üzerinde baskısı olduğunu düşünmüyorum, MHK'nın baskısı var. MHK'dan "maç alamam", veya "maç verirler mi, hakemliğimi bitirirler mi" endişesi, kaygısı var. MHK, sezon başında bazı hakemlerin hakemliğini yaptırmayarak önünü keserek, tribüne oynuyor, şov yapıyor. Ben doğru işler yapıyorum, dürüstüm mantığı, bunlar bana göre hikaye. Sen önce icraatlarını kamuoyuna göster. Hata yapan insanlara ısrarla devam edersen maksat aranır. Sadece Galatasaray maçlarında İstanbullu hakemleri veriyorsunuz. Bursaspor-Galatasaray maçına Hüseyin Göçek, Eskişehir-Galatasaray maçına Fai sarı karttan oyundan ihraç etmen gerekiyordu, onu da yapamıraiın içerisindeki vermiş olt Aydınus. Neden Galatasaray'ın deplasman maçlarına sen İstanbullu hakem gönderiyorsun? Diğerlerine de aynı şekilde uygula. O zaman Batmanlı hakemi Batmanspor maçına ver, Bursalı hakemi Bursaspor maçına ver. Deplasmana gönder bakalım, gönderemeyeceğine göre, o zaman bu tribün şovudur veya bunun arkasında maksatlar vardır, buda çok tehlikelidir" diye kaydetti. Bu sıkıntılı dönem içerisinde Hüseyin Göçek'in biraz daha eleştiriden uzak kaldığı ifade eden Mustafa Çulcu, "Onun da bütün hakemler gibi form grafiği tartışılır. MHK'nın bir an önce bu hakemleri toparlayıp eğitime tutması lazım. Toparlamazsa bu hatalar bundan sonra daha büyük hataları getirecek. Şimdi artık derbi maçlar başlıyor. Önümüzdeki haftalarda Galatasaray-Fenerbahçe derbisi oynanacak. O maçı yönetecek hakemin halit-i ruhiyesi ne olacak" dedi.

"YUNUS YILDIRIM EN TORPİLLİ HAKEM, EGELİ OLMASI SEBEBİYLE KOLLANIYOR"

Kollanan hakemlerin olduğunu dile getiren Mustafa Çulcu, "Bunların en başında Yunus Yıldırım'ı söyleyebiliriz. Egeli olması, MHK Başkanına yakın olması, bir sürü hata yapmasına rağmen, MHK'nın en güvendiği hekim patentini yemiş vaziyette. Bence MHK'nın en torpili ve en destekli hakemi. Ben bu hakem arkadaşları eleştiriyorum diye bana kızmasınlar. Tolga Özkalfa'nın MHK üyesi Ünsal Çimen'in yeğeni olduğu söyleniyor. Tolga Özkalfa Adapazarı'nda askerliğini yaptıktan sonra herhangi bir maç yönetmeden, deneyim kazanmadan, form grafiğini yakalamadan 3 büyük takımların maçını yönetti. Onun daha düşük seviyedeki maçlarla form grafiğini tekrar yakalaması lazımdı. Neden bu diğer hakemlere uygulanmıyor? Neden diğer hakemleri ilk geldikleri zaman 3 büyüklerin maçına vermiyorsun? Neden sezona çok formda giren Suat Arslanboğa'yı bu maçlarda değerlendirmiyorsunuz? Ben bu hakem olsam ve bu uygulamayı görsem MHK'ya güvenmem. İstanbul'da 1 günlük kısa bir eğitim verildi yardımcı hakemler yok. Bu bir ekip oyunudur" şeklinde konuştu.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Beşiktaş 8 5 3 0 15 6 18
2 Trabzon 8 5 2 1 12 9 17
3 Ankaraspor 8 5 1 2 15 7 16
Tümünü göster...
4 Sivas 8 4 3 1 13 7 15
5 Bursa 8 5 0 3 14 14 15
6 Galatasaray 8 4 2 2 19 10 14
7 Kayseri 8 4 2 2 10 5 14
8 Gaziantep 8 4 2 2 12 9 14
9 Fenerbahçe 8 4 0 4 16 13 12
10 Eskişehir 8 3 3 2 11 10 12
11 Konya 8 3 1 4 10 14 10
12 İ.B.B. Spor 8 2 3 3 7 9 9
13 G.Birliği 8 2 3 3 10 13 9
14 Denizli 8 2 2 4 10 14 8
15 Hacettepe 8 2 2 4 6 11 8
16 Ankaragücü 8 1 2 5 7 15 5
17 Antalya 8 0 2 6 10 18 2
18 Kocaeli 8 0 1 7 7 20 1
Haftanın Maçları
8. Hafta
 Beşiktaş 1  
  Sivas 1  
 Denizli 2  
  G.Birliği 2  
 Ankaraspor 4  
  Kocaeli 0  
 Fenerbahçe 5  
  Bursa 2  
 Konya 1  
  İ.B.B. Spor 2  
 Antalya 1  
  Hacettepe 1  
 Ankaragücü 1  
  Kayseri 3  
 Trabzon 1  
  Gaziantep 1  
 Eskişehir 4  
  Galatasaray 2  
Haftanın Maçları
9. Hafta
 Hacettepe Konya Cumartesi 14:00  
 İ.B.B. Spor Trabzon Cumartesi 15:00  
 Eskişehir Fenerbahçe Cumartesi 19:00  
 Sivas Denizli Pazar 14:00  
 Kocaeli Ankaragücü Pazar 14:00  
 Bursa Ankaraspor Pazar 14:00  
 G.Birliği Antalya Pazar 14:00  
 Kayseri Beşiktaş Pazar 15:00  
 Galatasaray Gaziantep Pazar 19:00