kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Bengi Semerci

Bu duruma bağlanma bozukluğu denir

24.10.2008
"Bebeğe hazır olan anne, karnında bebeğinin büyümesini dinginlikle bekleyecek, bebek daha anne karnında gereksiz bir gerginlikle karşılaşmayacaktır. Kendisini hazır hissetmeyen anne, beklemediği bir zamanda bu sorumluluğu almak zorunda kaldığında, hamilelik sürecini endişe içinde sürdürecektir. Anne karnındaki bebek, gelişiminin her döneminde içinde büyüdüğü bedenin bu endişeden oluşan her değişikliğini yaşamak zorundadır.
Özellikle hamilelik planlanmadan oluşmuşsa, anne mutsuz ve isteksiz olacaktır. Annenin bu ruh hali hem hamilelik sürecinde, hem de doğumdan sonra bebeği olumsuz etkileyecektir.
Anneliğe hazır olmayan ya da isteği dışında hamile kalan kadın, gebeliğin bedeninde yarattığı değişikliklerden korkacak ve hoşlanmayacaktır. Bu beğenmediği değişikliklerden bebeğin sorumlu olduğunu düşünen annenin bebeğiyle olan ilişkisi daha gebelik döneminde sorunlu başlayacaktır. Buna annenin bebekten nefret etmesi denmez. Bu koşullarda oluşan soruna "Bağlanma Bozukluğu" denir. Bebeğin anneye bağlanamaması ve temel güven duygusunu geliştirememesi ile ortaya çıkan zihinsel ve duygusal bir durumdur.
Gebeliğin istenmeyen gebelik olması, bebeğin fiziksel ve duygusal isteklerinin anne tarafından görülmemesi, yetersiz annelik, annenin ağır depresyonda olması, madde ya da alkol kullanması gibi nedenlerle oluşur. Anne anneliği kabullenemez. Başına gelen kötü işlerden çocuğu sorumlu tutabilir. Bağlanma bozukluğu olan çocuklar, sadece o an ne istediklerine odaklanır ve başkalarının isteklerini anlayamazlar. Davranışlarının insanları nasıl etkilediği konusunda endişe etmezler. Bu nedenle çocuklarda davranış ve kontrol bozuklukları, kendine ve çevresine karşı yıkıcı davranışlar, hayvanlara eziyet etme, zayıf akran ilişkileri görülür."