kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Dr. Fatma Tosun Kadıköy Şifa Hastanesi Psikoterapist

Bebek, ihtiyacı olan sevgiyi alamazsa ilerleyen zamanda 'zor çocuk' olur

24.10.2008
"Bir annenin çocuğundan nefret etmesi, sevmemesi, dışlaması olasıdır. Bu duyguları yaşayan ve ifade eden annelerle çok ender de olsa karşılaştım.
Bir anneyi hatırlıyorum: 'Oğlumu sevmiyorum, sanki, benim çocuğum değil, niye böyle hissediyorum' diye kendini sorguluyordu. 'Çocuğumla ilgili nasıl böyle bir şey hissederim' diye kendi duygularıyla ilgili şaşkınlığını dile getiriyordu ve çok yoğun suçluluk hissine sahipti. Başka bir anne: 'Enerjisizim, üşengecim, mutsuzum, yaşama sevincim yok, bebeğimle ilgilenemiyorum, bebeğim doğduğunda 'Bebeğim oldu coşkusu yoktu' diyerek kendini ifade etti (istenilen -planlanılan bir bebek). 'Annem de benim gibiydi' cümlesiyle annesiyle benzer ruhsal yapıya sahip olduğuna dikkat çekti danışanım. Aile sistemine ait başka bilgiler daha araştırıldığında anneannesinin annesinin lohusalık döneminde öldüğü öğrenildi. Her çocuğun kendini güvende hissedebilmesi ve diğerlerine güvenebilmesi için, anne-babasıyla sevgiyle bir ilişki, bir 'bağ' kurabilmesi gerekir. Her çocuğun, annesinin ve babasının sevgisine ve ilgisine ihtiyacı vardır.
Çeşitli sebeplerle bu duyguları çocuklarına aktaramayan, veremeyen ya da aktarmakta ve vermekte güçlük yaşayan anne-babalar vardır. İhtiyacı olan sevgiyi, güveni, ilgiyi alamayan ve bu bağı kuramayan bir çocuğun; agresif, topluma zarar veren davranışlarda bulunması, düşmanlık duyguları içinde gelişmesi ve "zor çocuk-genç' olması ihtimali vardır."