kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Elina Brotherus müzik, resim ve edebiyatı kadrajına sığdırıyor.

Fırçası yok, gözleri var

EVRİM ALTUĞ
24.10.2008
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın İstiklal Serüveni adlı güncel sanat sergilerinin altıncısı, 1972 doğumlu Elina Brotherus'a ayrıldı.
Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde 28 Kasım'a kadar devam eden bu 'sakin' ve bir o ölçüde kişisel serginin büyük kısmı -sanatçıyı da oldukça memnun eden galeri mimarisinin de katkısı ile- 45 parçalık bir 'görsel şiir' olarak nitelenebilecek Large de Vue isimli yapıtla öne çıkıyor. Sergide ayrıca, sanatçının Model Studies isimli bir dizisinden parçalara, iki adet video eseri daha eşlik ediyor. Dijital değil, kimyasal yollarla fotoğraf üreten sanatçı, "Ben fotoğraf makinesi ile çalışan bir ressamım da denebilir," derken, "Teorik veya felsefi bir arka plan olmaksızın, gezdiğim, yaşadığım ve gidip geldiğim bölgelerde çalışıyorum.
Eğer, bir başka ülkeye davetliysem, hele de gittiğim yer daha önce görmediğim bir yerse, bu bende bir ilham kaynağı olabiliyor. Yani herşey gözümde başlıyor ve etkileniyor olmam, yeni yapıtlarıma kapı açabiliyor," şeklinde konuşuyor.

SANAT TARİHİNE SELAM İLETEBİLMEK
Brotherus, sanatın geleneksel üretim koşulları ve sanat tarihinin belli fırçalarına duyduğu hürmeti de gerek eserleri, gerekse sözleriyle gizlemeyen bir isim. Finlandiyalı sanatçı bu anlamda Van Eyck, Vermeer ve Velazquez gibi ressamları anıyor. "Aslında her şey kafalarımızdaki görsel kütüphane ile olan alışverişimize dayalı" diyen Brotherus'un eserlerine bir yorum getiren sanat tarihçisi Timo Valjakka ise, kendisinin "parça parça oluşturulan ya da tekil eserlerin görsel, resmi ve psikolojik özelliklerinin birbirine karışmasını sağlayan bir dil"e sahip olduğunu vurguluyor. Yapıtlarında modern resme de kayıtsız kalamayan, edebiyat, sanat tarihi ve müziğe ilgi gösteren Brotherus'un galerinin üst katını kaplayan Large de Vue adlı eseri ise, şairane bir yöntemle çalışan modern besteci Eric Satie'ye ithaf olunmuş. Brotherus, 6. İstanbul Bienali'nin de sanatçıları arasında. Bilgi: (0212) 252 47 00 / 466
Haberin fotoğrafları