kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İyi stres öğrenmeye yöneltiyor

Giriş Saati : 23.10.2008 12:06
Güncelleme : 23.10.2008 22:06
Yeni Haber
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi, 1141 üniversite öğrencisi üzerinde yaptığı araştırmada, stresin öğrenme üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirledi.

SÜ Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi görevlilerinden Dr. Selahattin Avşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stresin organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesiyle, zorlanmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu söyledi.

Geçen yıl, 502 si kız 1141 üniversite öğrenci üzerinde Stres konulu araştırma yaptığını belirten Avşaroğlu, Bu araştırmamızda stresin bütün yönlerini ele aldık. Stresi iyi ve kötü stres olarak ikiye ayırdık dedi. Kötü stresin bedensel ve psikolojik hastalıklara neden olduğunu, iyi stresin ise kişiyi öğrenmeye yönelttiğini ifade eden Avşaroğlu, şunları kaydetti:

Yaptığımız araştırmalarda, iyi stresin insanları güdüleyici özellikleri olduğunu gördük. Yani stres, güdüleyici özellikler taşır. Oysaki günlük karşımıza çıkan olumsuzluklar, ekonomik beklentiler bir stres faktörü. Stres, hedefe ulaşmayı sağlıyorsa iyi strestir. Kötü olan yönü ise direncimizin kırıldığı aşamasıdır.

STRES, ÖĞRETİYOR

Stresin genellikle olumsuz ve zararlı anlamda ele alındığı, hep bunun üzerine konuşulduğunu vurgulayan Avşaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Halbuki bu zorlanmaların insanı yenileri aramak, öğrenmek, çalışmak, yaratmak konusunda harekete geçirdiği bilinmektedir. Bu anlamıyla stresler, bireyi ileriye götürücüdür. Çeşitli kültürlerde zorlamaların insan hayatına getirdiklerini anlatan, Öğrenmek için stres gereklidir gibi özdeyişler bile var. Sağlığın korunması için de belirli bir düzeyi aşmayan stres vericilere ihtiyaç vardır. Ancak bu düzeyin kişiden kişiye büyük değişiklik gösterdiğini unutmamak gerekir.

Stresin yaşamımızın bir parçası olduğunu dile getiren Avşaroğlu, Onsuz bir yaşam düşünemeyiz. Onunla baş etmeyi öğrenir, baş edemediğimiz durumlarda kimlerden destek alacağımızı bilir ve yardımlarını alırsak onu kontrol etmeyi başarır ve yaşamımızın daha sağlıklı, uzun ve mutlu geçmesini sağlayabiliriz diye konuştu.

(AA)