kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türban kararının gerekçesine kim ne diyor?

REUTERS
Giriş Saati : 22.10.2008 12:55
Güncelleme : 22.10.2008 21:06
Yeni Haber
Üniversitelerde türbana izin vermek amacıyla Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde Şubat 2008'de yapılan ve 5 Haziran 2008'de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen değişikliğin, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesi, AK Parti ve MHP tarafından eleştirilirken, CHP ise gerekçeyi yerinde buldu.

Anayasa değişikliği teklifini MHP ve AKP anlaşarak ortak imza ile sunmuş ve uzlaşma protokolünde YÖK kanununun 17. maddesinde değişiklik yapması da yer almıştı. Ancak anayasa değişikliği yapılır yapılmaz CHP, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapınca, AK Parti mahkeme kararını görmek amacıyla YÖK kanununun 17. maddesi değişikliğine sıcak bakmayarak, MHP ile varılan mutabakata uymamıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı ve yapılan düzenlemenin Anayasa'nın değiştirilemez hükümleri arasında yer alan ve laiklik düzenlemesi yapan 2. maddesini dolaylı yoldan değiştirmeye yönelik olduğu görüşüne yer verildi.

Siyasi partiler bu gerekçeye farklı tepkiler verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, bundan sonra yapılacak hiçbir anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'nin "esas denetiminin" dışına çıkamayacağını söyledi.

Ergin, "Mahkemenin bu yorumlamalarıyla birlikte demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ile irtibatlandırılamayacak bir tek anayasa değişikliği olmayacaktır... Anayasa Mahkemesi bundan böyle her anayasa değişikliğini arzu ederse esas bakımdan inceleyip iptal etme yetkisini almıştır...Bu karar, fevkalade önemli bir karar, anayasa sistemini maalesef alt üst eden bir karar. Kuvvetler aykırılığını zorlayan, TBMM'yi vesayet altına alan bir karar, tartışılacaktır" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da mecliste düzenlediği basın toplantısında sorular üzerine "Anayasa mahkemesinin bu kararı millet vicdanında rahatsızlığa sebep olacaktır" dedi ve başörtüsü takan öğrencilerin, üniversite öğrencilerine af getiren yasa tasarısının görüşüleceği bir günde "dışlanmasına" neden olacağını söyledi. Sorunun şimdi değilse bile mutlaka çözülmesi gereğine işaret eden Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra bunun nasıl yapılacağı konusunda ise "gelişmeleri izlemek gerektiği" görüşünü dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında niyet sorgulaması yaptığını ve "anayasanın değiştirilemez ilkelerinin tehdit altında olduğu" yorumunun ise "zorlama" olduğunu belirten Şandır, "Laiklik tehdit ve tehlike altında değildir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da mecliste düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, AK Parti ve MHP'nin "türban" yerine "başörtüsü" diyerek olayı başka yöne çektiğine işaret ederek, gerekçeli kararın, CHP'nin itiraz gerekçelerinin tümünün haklı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Okay, Anayasa Mahkemesi'nin sadece düzenlemeyi iptal etmekle kalmadığını vurgulayarak, "Bundan sonra anayasanın değiştirilemez maddelerini baypas etmeye yönelik düzenleme yapamayacağını da ayrıntılı olarak açıklamıştır" dedi.