kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'li Okay: Maç kazanma sevinci içinde değiliz

Giriş Saati : 22.10.2008 12:37
Güncelleme : 22.10.2008 21:06
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Resmi Gazete'de yayımlanan, türbanla ilgili gerekçeli kararı değerlendirirken, "Anayasa Mahkemesi'nin kararında, her dediğimizin teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak maç kazanma sevinci içinde değiliz" dedi.

Okay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin bugün Resmi Gazete'de yayımlanan türbanla ilgili gerekçeli kararını değerlendirdi. Üniversitelerde türban serbestisi öngören anayasa değişikliği Meclis'e geldiğinde, bu konuda teklif verilemeyeceğini, konunun Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini söylediklerini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Okay, o dönemde CHP'nin bu konudaki görüşlerine itibar edilmediğini ve Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik yapıldığını söyledi.

Okay, "CHP sözcüleri o günlerde ne söylediyse her biri bugün Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinde. Anayasa Mahkemesi'nin kararında her dediğimizin teyit edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak maç kazanma sevinci içinde değiliz." dedi. Gerekçeli kararda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üye Sacit Adalı'nın muhalefet şerhlerinin de bulunduğunu söyleyen Okay, her iki muhalefet şerhinin de kendi içinde çelişkili olduğunu söyledi. Okay "Anayasa Mahkemesi bu kararı verirken tüm argümanlarını kullanmıştır. Anayasa Mahkemesi, sadece "anayasa değişikliği ilk 3 maddeye aykırıdır, teklifi yok sayalım' dememiş hem bunu söylemiş hem esasına girmiştir. Birilerinin ilk 3 maddeyle ilgili arkadan dolanmaya yönelik bir girişimde bulunamayacağı ortaya konulmuştur. Yasamanın görev alanına müdahale edildiği görüşleri var. Demokratik ülkelerde yasamanın her şeyi yapma hakkı yoktur. Yasama sınırsızdır diye bir şey yoktur. Yasamanın sınırları anayasa ile belirlenmiştir." Diye konuştu.

Laikliğin demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olduğunu, "Parlamento her istediğini yapar' anlayışının 200 yıl öncesinde kalan demokrasi anlayışı olduğunu da söyleyen Okay, iktidarı "yürütme ve yasamayı biçimlendirerek tüm Türkiye'yi teslim alma' anlayışı içinde olmakla suçladı. Anayasa'nın ilk 4 maddesine herkesin sadakatle yükümlü olduğunu dile getiren Hakkı Süha Okay, "kimsenin mağduru oynayıp Türkiye'nin yönetim biçimini istediği gibi değiştirme hakkı yoktur" dedi.

"FRAPAN BİR BEYAN"

Okay, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Diyarbakır'da yaptığı açıklamada Kürtlerin 1980 ihtilali ile soykırıma uğradığı yönündeki sözlerinin sorulması üzerine ise "Frapan bir beyan. Bu tür açıklamalar Türk-kürt kardeşliğini örseler, tahrik içeriyor. Birkaç gün önce de Cumhurbaşkanınca bir yabancı dergiye verilen mülakatta bu beyanın benzeri ifade edildi. Bu tür ifadeler kökene göre ayrımcılık varmış gibi algılanıyor. Tahrikten uzak açıklamalarda bulunulmalı" diye konuştu.

"DEVLET KEPENK KAPATTIRMAMALI"

Okay, dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Diyarbakır'da Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasında kepenk kapatma eylemiyle ilgili söylediği sözlerle ne ifade etmek istediğinin sorulması üzerine ise "İstanbul'daki demokratik talebi en katı şekilde bastırıyorsunuz ama Diyarbakır'da da başka gücün yarattığı tehditle devlet yok görüntüsü veriyorsunuz. O tehdit ortadan kaldırılmalı. Kepenkler kapatılmış, o kepenkler kapattırılmamalı, terör örgütüne bir il teslim edilmemeli" dedi.

(ANKA)