kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Euro zayıflıyor, $'ın ateşi içte söndürülemiyor: 1.57

22.10.2008
Euro/dolar paritesinin 1.5 yılın dibini görmesi ve yabancı talebi, doları 1.57 YTL'ye çıkardı. Faiz ise yüzde 21.89'la 3.5 ayın zirvesinde. Borsa gün içi kazançlarını geri verdi..
Gelişen piyasalar ABD'nin destek paketlerine bir yenisini daha eklemesinin iyimserliğini yaşarken, gelişmekte olan piyasalarda sıkıntı sürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının gelişen piyasaları izlemeye devam etmesi ve hedge fon çıkışlarıyla, özellikle gelişmekte olan piyasa para birimleri değer kaybediyor. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yeni bir paketi desteklemesi uluslararası piyasalarda doların yükselmesine neden oldu. Euro/dolar paritesi 1.3161'e kadar gerileyerek 1.5 yılın en düşük seviyesinden işlem gördü. Doların değer kazanmasında, bankaların fonlama ihtiyacı için dolara yönelmesi ve Fed dışındaki merkez bankalarının faiz indirmeye devam edeceği beklentisi de rol oynadı.

DOLAR 27 AYIN ZİRVESİNDE
Yurtiçinde de doların yükselişi sürdü. 1.48'e kadar gerileyen dolar, dün bankalararası piyasada parite hareketinin de etkisiyle 1.57 YTL ile son 27 ayın zirvesine çıktı. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların dolar talebinde bulunmasının yanı sıra yerli yatırımcılar tarafından doların çekilmesinin yükselişte etkili olduğunu ifade ettiler. Gelişmekte olan para birimleri baskı altında olduğu için yukarı doğru hareketin devam edebileceği uyarısında bulunan ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, şunları söyledi: "Macaristan'da başlayan endişeler tüm gelişmekte olan piyasalar için aynı tehdidi içeriyor. Güney Afrika para biriminde de aynı şeyleri görüyoruz. Tüm gelişmekte olan piyasalara akan paranın bir miktar geriye dönüşünün olması endişeleri kuvvetlendiriyor. Biraz daha yukarıları görmemiz çok şaşırtıcı olmayacaktır." Paritede 1.3180'in kritik seviye olduğunu belirten bir bankacı ise, "Bu seviye aşılırsa YTL'de değer kaybı hızlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

FAİZ YÜZDE 22'YE YAKLAŞTI
Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli tahvilin bileşik faizi işlem bazında yüzde 21.89 seviyesinden işlem gördü. Gösterge tahvilde faiz en son 8 Temmuz 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü. Gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi spot kapanışta yüzde 21.58 olurken valörlü işlemlerde 21.78 seviyesinde yer alıyor. İMKB ise yüzde 4 düzeyindeki yükselişini dün ABD piyasalarının açılmasıyla geri verdi.