kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Likiditesini iyi yöneten ülkeler krizi rahat atlatır'

19.10.2008
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Fed'in iskonto penceresine bankaların 'damgalanırız' diye girmediğini belirterek, likiditeyi iyi yönetenlerin krizi az sorunlu atlatacağını kaydetti..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın, döviz likiditesinin sağlanmasındaki aracılık fonksiyonunun, piyasalarda döviz açısından dalgalanmayı ortadan kaldırdığını söyledi. Merkez Bankası'nın, bağımsız bir kurum olarak etkin para ve faiz politikaları kullandığını belirten Yılmaz, gerek enflasyon hedeflemesi, gerekse serbest dalgalı kur politikasının da etkisiyle, esnek bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

LİKİDİTE SORUNU BÜYÜDÜ
Krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz likidite sorununa yanıt verme konusunda, Merkez Bankası'nın elinde çağdaş enstrümanlar bulunduğunu belirtti ve bu araçlardan birisinin de döviz likiditesinin sağlanmasındaki aracılık fonksiyonu olduğunu anlattı. ABD Merkez Bankası Fed'in de, likidite sorununa çözüm açısından ''iskonto penceresi'' açtığını hatırlatan Yılmaz, ancak büyük bankalar ve mali kuruluşların, "damgalanırız'' kaygısıyla böyle bir imkâna başvuruda bulunamadıklarını, bu nedenle bu sistemin etkin bir şekilde çalışmadığını ve likidite sorununun derinleştiğini vurguladı.

MERKEZ'İN ARACILIĞI
Türkiye'de Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği döviz likiditesi aracılığında, bazı bankaların elinde bulunan döviz fazlasını, kredi riskini de üstlenerek borç aldıklarını ve bunu ihtiyacı olan kurumlara verdiklerini vurgulayan Yılmaz, kendilerinin aracılık yaptığını, borç alan ile verenin ise birbirlerini tanımadığını söyledi. Yılmaz, bu sistem ile "damgalanma''nın olmadığını, sistemin en önemli amaçlarından birinin piyasalarda güveni tesis etmek, bir diğer amacının da yine piyasada güveni güçlendirmeye yönelik likidite sorununu çözmek olduğunu ifade etti.