kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Kan kültürü

Yönetmen Tolga Örnek'in yeni çalışması 'Devrim Arabaları' bu hafta gösterime giriyor.
Tolga Örnek daha önce de Gelibolu adlı belgeselde Çanakkale Savaşı'nı anlatmıştı. Bu arada Örnek, bir kısmı gayet haksız eleştiri oklarının da hedefi haline geldi. Bunun sebebi babasının, 'Darbe Günlükleri'yle uzun süre gündemi işgal eden Deniz Kuvvetleri'nin eski komutanı Oramiral Özden Örnek olmasıydı.
'Devrim Arabaları' vesilesiyle Tolga Örnek ile röportajlar yapılıyor. Bunlardan birinde Örnek şöyle diyor:
"Dedikodu bizde, kulaktan dolma sözlü tarih oluyor. O sonra resmi tarih oluyor, sonra taşa kazılı tarih oluyor, onu değiştiremiyorsunuz. Bana 'niçin Çanakkale'de 500 bin, 250 bin şehidimiz olduğunu söylemiyorsunuz' dediler. Yok kardeşim, 250 bin şehidimiz. Biz 250 bin şehit verdiysek orada adamların kendi şehitleri 60 bin. Biz zafer kazandık derken, onların 1 şehidine karşı 5 şehit vermiş olmalıyız, dünyanın en kötü ordusu olmamız lazım." (Habertürk) Örnek'in bu sözleri nasıl çarpıtıldı biliyor musunuz?
Şu mantıkla: "Biz Çanakkale'de 250 bin şehit verdiğimize göre, Örnek de orada savaşan Osmanlı-Türk ordusu için, ' Dünyanın en kötü ordusu' demiş oluyor."
Halbuki Tolga Örnek haklı. Çanakkale'de karşı tarafın şehit sayısı 60 bin civarında. Bizimki de öyle (57 bin küsur.)
Onlar da Çanakkale'de bizimkiler gibi 250 bin civarında zayiat verdi. (Zayiat'ın anlamı: Ölü/şehit, yaralı, kayıp, esir gibi mücadeleden düşenlerin toplamı.) Yani tarafların genel kaybı birbirine denkti.
Halbuki Sarıkamış gibi Çanakkale gerçeği de Türkiye'deki " kan kültürüne " kurban ediliyor. Savaşa ilişkin rakamlar, popüler kültürün cahil ve meraksız taşıyıcıları tarafından durduk yerde şişiriliyor.
İşin gülünç yanı ne biliyor musunuz? Çanakkale hakkında atıp tutanlar, cumhuriyetimiz için asıl önemli mücadele olan
Kurtuluş Savaşı'nda kaç şehit verildiğini bilmez.
İnanmıyorsanız çevrenizdekilere sorun.