kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üniversite açılışında protesto

Giriş Saati : 06.10.2008 16:17
Güncelleme : 06.10.2008 18:40
Yeni Haber
Ankara Üniversitesi 2008-2009 akademik yılı açılışında bir grup öğrenci protesto gösterisi düzenledi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde düzenlenen açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Talu ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Çelik konuşmasına, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen saldırıda 15 askerin şehit olması olayını kınayarak başladı. Bu sırada salonda bulunan bazı öğrenciler 'Şehitlerin üzerinden siyaset yapmayın. ABD'ye askerlerimizi peşkeş çektiniz. Bu kepazeliği dinlememeyi ve herkesi salon dışına çıkmaya çağırıyoruz' şeklinde slogan attı.

Salonda bulunan güvenlik görevlileri ve polis ekipleri slogan atan öğrencileri dışarı çıkardı. Bakan Çelik, bunun üzerine Ankara Üniversitesi Rektörü Talu'ya seslenerek, "Sayın rektörüm önemli değil. Bunlar kadrolu protestocular. Buraya her geldiğimde bu protestolar oluyor" dedi. Bakan Çelik konuşmasına devam ederken öğrenciler tekrar salona girerek slogan atmaya devam etti.

Yaklaşık 20 kişilik öğrenci grubu 'Üniversiteler Bizimdir Bizim Kalacak', 'YÖK, Polis, Medya, Bu Abluka Dağıtılacak' şeklinde sloganlar atarak Bakan Çelik'i yuhaladı. Salon dışına çıkarılan öğrenciler, konferans salonu önünde uzun süre slogan attı. Öğrencilerin dağılmaması üzerine güvenlik görevlileri ve öğrenciler arasında arbede yaşandı. Olayın büyümesi üzerine okul camlarını tekmeler atarak kıran öğrenciler, bir süre daha slogan attıktan sora okul dışına çıkarıldılar. Çıkan olaylar üzerine Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

"BUNLARIN AĞA BABALARI İÇERİDE. BUNLAR ORADAN YÖNETİLİYOR"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılı açılış töreninde konuşması sırasında yaşanan protestoyla ilgili olarak, "Bu gençleri yakından biliyoruz. Bunların ağa babaları içeride. Bunlar oradan yönetiliyor. O yüzden herkes bu gençliği tanıyor ve biliyor. Bu gençler Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi'ni temsil etmez. Burada 7 bin 500 öğrenci var ama bunların sayısı 10-20'dir" dedi. Bakan Çelik, Ankara Üniversitesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılı açılış programı sonrasında yaşanan protosto gösterilerini değerlendirdi. Çelik, göstericilerin sayısının 10-20 arasında değiştiğini belirterek, "Bunlar 20 bin kişinin ahengini bozuyorlar. İfade özgürlüğü olmalı, hür üniversite olmalı, hür öğrenci olmalı. Ama bu belli bir kural, belirli bir disiplin yasal çerçeve içinde olmalı" şeklinde konuştu. Öğrencilerin kendisine müracaat etmeleri ve 'itirazımız var' şeklinde başvuru yapmaları halinde kendilerini kabul edeceklerini ifade eden Çelik, "Devlet malına zarar vererek, ortalığı dökerek, bağırıp çağırarak bu güzelim günün anlamına zarar verecek bir tutum içinde olmaları gençliğimize yakışmıyor. Bu gençleri yakından biliyoruz. Bunların ağa babaları içeride. Bunlar oradan yönetiliyor. O yüzden herkes bu gençliği tanıyor ve biliyor. Bu gençler Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi'ni temsil etmez. Burada 7 bin 500 öğrenci var ama bunların sayısı 10-20'dir. Maalesef ahengi bozuyor" diye konuştu.

'Kadrolu protestocular' sözlerinin hatırlatılması üzerine Çelik, Ankara Üniversitesi'nin bütün programlarında aynı kişilerin protesto gösterisinde bulunduğunu, bu öğrencilerin bir türlü mezun olmadığını söyledi. Çelik, olası bir gösteriye karşın yoğun güvenlik önlemleri altında aracına bindi. Bakan Çelik, aracına binmesi sırasında ise Ankara Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Sekine Karakaş'a "Üzülmeyin bu gösterilere. 7 bin öğrenciniz var bunlar sadece 10 kişiden ibaret. Sadece ahengi bozuyorlar" ifadelerini kullandı.