kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Grip aşısını geç yaptırmak tehlikeli mi?

Her sene ailece grip aşısı yaptırırız ama yakınlarda, gazetelerde Sağlık Bakanlığı'nın bir açıklamasını okudum; orada grip aşısını yaptırmak için kasım ayını geçirmeyin diyordu. Sonra tehlikeli mi? Ahmet Y./İzmir

Hayır, o uyarının yapılmasının sebebi aşının tehlikeli olması değil, yapılan uygulamadan en fazla faydayı sağlayabilmek için.

İki haftada korur
Grip hastalığı her sene eylül ile mayıs ayları arasında ortaya çıkıp salgınlara sebep olur. Aşılama ise salgınlar başlamadan yapıldığı taktirde toplumsal olarak faydalıdır. Aşı yapıldıktan yaklaşık 2 hafta içerisinde koruyuculuğu başlar. Dolayısı ile erken yapılırsa insanı hastalığa yakalanma riskinden daha uzun süre korur; yoksa aşı geç yapıldı diye sağlık için bir tehlike oluşmaz. Aşının yapılması ancak 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı ciddi tarzda alerjisi olanlar yani yumurta yediğinde alerjik şoka girenler ve hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanlar için uygun değildir. Onun haricinde herkes doktoruna danışarak aşı yaptırabilir. Her sene toplumun yaklaşık yüzde 15-20'si gribe yakalanır. Yani Türkiye'de 14 milyon insan her sene grip olmaktadır. Bunlardan 100.000'i gribe bağlı hastalıklar nedeni ile hastaneye yatar ve içlerinden yaklaşık 5.000'i ne yazık ki vefat eder. Üç aşağı beş yukarı bir hafta süren hastalık gerek tedavi masrafları gerek ise üretime katkının azalması ile ekonomiye ortalama kişi başı 100 YTL yük getirir diye düşünsek, grip yüzünden ortaya çıkan toplam maliyet 1.4 milyar YTL olur; o da en iyi ihtimalle. Bir tarafta hastalık, onun yanında ekonomik yükten korunmanın tek yolu aşılamadır.