kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Asit, diş minesinin korkulu rüyasıdır

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
04.10.2008
Çay ve kahve içmeyi seviyorsunuz ama bunların dişlerinize zarar vermesinden korkuyorsanız; endişelenmenize gerek yok. Bunlar tabii ki dişlerde leke yapar ama sporcu içecekleri ve gazlı içecekler diş minelerini zedeler!

* Diş mineleriniz zedelenmeye başladıysa, başınız dertte demektir.
Bu, dişin tamamını ele geçirecek işgalci bakterilere kapıyı açmak gibidir. Yapılan bir araştırma, tüm gazlı içeceklerin diş minesine zarar verdiğini ama en fazla zararı, 'tarçın aromalı' sodaların (Şu masum gözüken içeceğin) ve sporcu içeceklerinin verdiğini gösterdi. (Alkolsüz bira ise diş minesi üzerinde en az etkiye sahip)

* Şaşırtıcı bir şekilde içeceklerin diyet olması ya da şekerli olması herhangi bir fark yaratmıyor.
Çünkü bir kutu gazlı içeceğin içinde diş için problem yaratan daha zararlı bir madde var; asit. Bir içeceğin içindeki asidin türü ve miktarı, dişlere ne şiddette saldırdığını belirleyen unsurlardır. Bu yüzden etiketlerin üstünde fosforik, sitrik, malik ve tartarik gibi ifadeler arayın. Bunlar diş minelerinin korkulu rüyasıdır.

* Öğleden sonra içtiğiniz diyet kolanızı kamışla (pipet) yudumlayarak zararı biraz azaltabilirsiniz.
Dişlerinizle asit arasındaki temas süresini azaltmak için kamışın ucunu ağzınızın arkasına yerleştirirseniz tabii... Kamışı dudağınızın biraz ilerisinde tutmak teması ve dolayısıyla zararı arttırır. İçeceği içtikten sonra suyla gargara yapmak, asitlerin akıp gitmesine yardım edebilir. Ama bunun yerine su içmek daha akıllıca olacaktır.