kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Fransız oyuncu Tsilla Chelton, San Sebastian’da en iyi kadın oyuncu ödülü aldı.

Ekip olarak Tsilla'ya saygı ve hayranlık duyduk

03.10.2008
- Tsilla Chelton 90 yaşında ve bir Fransız. Onu bir Karadenizli yaşlı kadın olarak oynatıyorsunuz. Bir yönetmen için riskli bir karar olsa gerek.
- Çok kolay değildi, ama ben böyle riskleri alan bir yönetmenim. Tsilla yaşlı, sağlığını düşünmelisiniz, bir de dil problemi vardı. Bunlar risk unsurlarıydı. Ama ona çok güvendim, o da aynı şekilde davrandı bana. Senaryoyu ufak tefek Tsilla'ya göre revize ettim. Diyalogları onun ağzına göre ayarladım. Karadeniz'in yüksek yaylalarına çıkmadık. Ama onun gayreti, çalışkanlığı bir başkaydı. Ekip olarak Tsilla'ya saygı ve hayranlık duyduk. Ekibimizideki gençlerin oturup ders çıkaracağı bir okuldu o. Tabii çok önemli bir oyuncu, 60 yıllık bir tecrübeden söz ediyoruz. Chabrol, Truffaut gibi yönetmenlerle çalışmış.

- Nasıl anlaştınız, aynı dili konuşabildiniz mi?
- Türkçe, Fransızca ve İngilizce'yi yoğurduk açıkçası. Ama dillerin ötesinde bir iletişim kurduk. Sette, Türkçe bilen bir koçumuz vardı. Ama bir süre sonra ona ihtiyacımız kalmadı. Çok muzip bir kadın. Kulakları çok açık, etrafındaki bütün konuşmaları dinliyor, tekrar ediyor ve hemen aksanları da kapıyordu. Bu, aslında onun çalışma biçimiydi. Kelime vurgularına kadar her şeye çok dikkat ediyordu. Mesela ekipte bir arkadaşımla farklı bir aksanda konuşuyorsam hemen bunu fark ediyordu. Ayrıca onu, filmde giydiği kılık kıyafetiyle Karadenizli kadınların olduğu bir yemeğe götürdük. Onların arasına oturdu. Eğer onun Tsilla olduğunu bilmesem, bir Karadenizli kadın zannedebilirdim.