kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Güler Sabancı da hükümete GAP konusunda tam destek veriyor. Sabancı’nın Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’e "Biz bile GAP’ı finanse ederiz. Bitmesi için destek sağlarız" dediği öğrenildi.

'GAP için desteği biz sağlarız'

HAZAL ATEŞ
02.10.2008
GAP, yerli ve yabancı yatırımcıların rotasını Güneydoğu'ya çevirdi. Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, hükümete "Biz bile GAP'ı finanse ederiz. Bitmesi için gereken desteği sağlarız" sözü verdi..
Hükümetin 12 milyar dolarlık Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yatırımı, özel sektörün yönünü Güneydoğu'ya çevirdi. Koç, Sabancı gibi Türkiye'nin devleri başta olmak yerli ve yabancı firmalar GAP'ı yatırım üssü olarak belirledi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı hükümete GAP'ın bitmesi için gerekli desteği sağlayabilecekleri konusunda desteğini açıkladı. Şanlıurfa'da besicilik yapan Koç Grubu, bölgede arazi kiralayarak domates yetiştirmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" projesi meyvelerini vermeye başladı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bölgeye 26.7 milyar YTL kaynak aktarılacak. Bir yandan yatırımlar desteklenirken bir yandan da bölgenin ihracat üssüne dönüşmesi planı yatırımcıları harekete geçirdi. Koç Grubu, Bozova'da 1 milyon ton domatesi TAT markası için işleyecek fabrika kurmaya hazırlanıyor. Sabancı Grubu, bölgeye yönelik enerji, perakende, sigortacılık yatırımlarını artıracak, Limak, Ekşioğulları, Hedef Holding yeni projelere imza atacak. Özel sektör bölgede sadece yatırım yapmakla kalmayacak, küçük yatırımcıya da koçluk yapacak.

15 MİLYAR DOLARLIK PARK!
Bitlis'in ilk sanayi yatırımı çimento fabrikasını kuran LİMAK grubu ek tesisleri de tamamlayarak dolaylı yoldan 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ekşioğulları yabancı ortaklarıyla birlikte GAP İdaresi koordinasyonunda Kilis'e 15 milyar dolarlık Tarım Parkı Projesi için kolları sıvadı. Bölgede, toplam 7 milyar dolarlık ticaret hacminin 60 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. GAP İdaresi'nden alınan bilgiye göre, sadece yerli değil yabancı firmalar da bölgeye yoğun ilgi gösteriyor. Bunlar arasında özellikle ABD, Çin, Almanya, İtalya başı çekiyor. Bölgeye yönelik yatırım projeleri arasında organik tarımsal üretim (organik), turizm, tekstil (bebek giyimi) ve mermer başı çekiyor.

ŞEYHLER ARAZİ BAKIYOR
GAP projesi Suudileri de cezbetti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın bu yıl yaptığı ziyaretinde yatırım ve işbirliğine yönelik alınan prensip kararları doğrultusunda ilk adım atıldı. Suudiler de GAP'a yatırım yapacak ve Türkiye'de arazi alacak. Tarım bakanlığını ziyaret eden S. Arabistan Sanayi Bakanı Abdullah bin Ahmet bin Yusuf Zeynel Ali Rıza GAP'ta verimli tarım alanlarıyla ilgilendiklerini daha önce açıklamıştı.