kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Asaf Savaş Akat

Uzmanların gözüyle büyük kriz

01.10.2008
Koşullar farklı, yeni bir durum oluştu
Prof. Asaf Savaş Akat: Türkiye ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyor. Eskiden bizde dış açıkla kamu açığı arasında yakın bağlantı olurdu. Dolayısıyla dış açığın finansmanı doğrudan ya da dolaylı olarak kamunun borçlanması yoluyla olurdu. Bu sefer ise dövizle borçlanan kamu değil, özel kesim. Bu yeni bir durum.

Talep daralmasından ihracat etkilenecek
Prof. Dr. Çağlar Keyder:
Bu sadece Amerika ile sınırlı kalmayacak, çünkü mali sektördeki çöküşün neden olduğu talep daralması, tüm dünyada etkili olacak ve bundan Türkiye gibi ülkelerin de ihracat performansı etkilenecektir. Reel sektördeki daralma, mali sektördeki gibi hızlı çöküş şeklinde olmayacak, daha yavaş olur. Türkiye'nin hassas bir dengesi var. Ciddi bir döviz açığı var.

Fatura adil olarak paylaştırılmalı
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel:
Krizin üzerine kürekle, çuvalla dolar saçılıyor. Finans sitemi yüzdürülecek. Büyük durgunluk olmayacak. Ama enflasyonla mücadelenin gereği olarak düşük büyüme çok uzun sürecek. Toplumsal sonuçlar da olacak. Fatura adil paylaştırılırsa, fanatizme ve akıldışılığa geçit verilmeyeceğini umuyorum.

Krizden etkilendik ve etkileneceğiz
Ali Ağaoğlu:
Biz 2001'de kolumuzu kestik. İşi radikalce çözdük. Amerika, 'batırın' dedi, batırdık. Ama Amerika kendi krizinde şirketlerini batırmıyor, onları devlet eliyle kurtarıyor. Bu krizle sanal zenginlik bitti. Dünyada yaşanan kaçınılmaz olarak Türkiye'de de yaşanacak. Türkiye de kaçamayacak. Krizden etkileniyoruz ve etkileneceğiz.

'Mevduat çekiliyor' feryadı panikletir
Prof. Dr. Deniz Gökçe: Sigorta şirketleri de uzun vadeli emeklilik sigortası fonları da likidite sıkıntısı çekmeyecek, sadece kötü maceracı yatırımlar nedeni ile oldukça büyük ziyan edecekler. Sonuçta ne zaman paniklerim? Ancak, mevduat bankaları devriliyor, mevduat çekiliyor feryadı duyarsam!

Reel ekonomi şimdilik karışmadı
Prof. Dr. Salih Neftçi:
Türkiye'ye yansıması iki yoldan olabilir. Bir tanesi, şu anda piyasalar karıştı ama reel ekonomi karışmadı. İkinci olay ise Türkiye'de pek bilinmeyen bir olay. Türkiye securitization dediğimiz yani tüketici, ihracatçı, ithalatçı gibi kimlerin kredisi varsa bunları paketleyip uluslararası piyasada satan bir numaralı gelişmekte olan piyasa.
Haberin fotoğrafları