kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Dedem vatan haini değil' davası

STELYO BERBERAKİS - ATİNA
01.10.2008
Yunanistan'da tarihi dava... 86 yıl önce Anadolu'da Yunan ordusunun bozguna uğraması nedeniyle kurşuna dizilen dönemin başbakanının torunu aile şerefinin iade edilmesi ve olayın "vatana ihanet" olarak anılmaması için Yargıtay'a başvurdu..
Yunanistan'da birkaç haftadır bu davaya kilitlendi. 1922'de Ankara'yı işgal etmeye çalışan Yunan ordusunun yaşadığı bozgun nedeniyle "vatana ihanet" suçlamasıyla kurşuna dizilenlerin torunları dedelerinin ismini temize çıkarmak için Yargıtay'a gitti. Bugün Yunan Yargıtayı, 86 yıl önce kurşuna dizilen 6 siyasi ve askeri yetkili hakkında alınan kararın yeniden incelenip incelenmeyeceğine karar verecek.

SAVAŞ BOZGUNU
Yunanlıların "milli felaket" olarak nitelediği savaş bozgunu sonrası yaklaşık 2 milyon Anadolu Rumu Yunanistan'a göç etmek durumunda kaldı. Yenilgi sonrası Yunan ordusu güç kaybetti ve geri çekilmeye başladı. Yenilginin sorumlusu olarak görülen, başta dönemin Başbakanı Petros Protopapadakis olmak üzere 6 kişi idam edildi. İşte şimdi Protopapadakis'in torunu "Dedem vatan haini değildi" diyerek 6 kişi hakkındaki davanın yeniden açılmasını istedi. Torun Protopapadakis amacının dedesi ve idam edilen kişilerin "vatan hainliği" suçundan değil "savaş bozgununa yol açan hatalardan dolayı" idam edildiğini kanıtlamak ve tarihi belgelerde bu yönde değişiklik yaptırmak. Torun dava sayesinde 86 yıl boyunca bu kişilerin üzerinde kalan "vatan hainliği" suçlamasından da kurtulmayı hedefliyor.
Haberin fotoğrafları