kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Deniz kapakta diye dergi kuaför salonuna girmesin!

BUGE CANKAT
26.09.2008
Teoman, Pelin Batu ve Deniz Akkaya'dan sonra yeni sayısında da Hayko'lu kapakla çıkacak olan Karakalem dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Altay Öktem: Popülerliğe değil, popülizme karşıyız. Amaç okuyucuya ulaşmak. Tabii Deniz Akkaya var diye, dergi kuaför salonlarına da girmesin!..
Kültür-sanat dergisi Karakalem son günlerde kapaklarıyla çok konuşuluyor. Önce çığlık atan Teoman, sonra kanla dolu küvetin içinde, tarihin ünlü seri katili Elizabeth Bathory kılığında Pelin Batu, ardından da uzun dişli vampir Deniz Akkaya... Peki, 'alternatif' temalarda da değerlendirmelerin yapıldığı Karakalem popüler kültürün bir parçası olma yolunda mı ilerliyor? Soruyu Genel Yayın Yönetmeni Altay Öktem'e sorduk. "Bir yanıyla popüler olma iddiasında bir dergiyiz. Ama popülizme karşıyız" dedi. İşte Öktem'in cevaplarıyla, Karakalem'in rotası...

* Karakalem'i hiç okumamış olanlar dergiyi satın aldıklarında ne bulacaklar?
Karakalem aslında alıştığımız kültür sanat dergilerinden çok farklı. Diğer sanat dergilerinde edebiyatın, tiyatronun, sinemanın veya plastik sanatların en merkezindekiler konu ediliyor. Bizde ise tam tersi... Dışarıda kalan, marjinal olan, sisteme uyum sağlayamayan herkes dergimize konu olabiliyor. Biraz aykırı duran bir dergiyiz.

KARŞI OLDUĞUMUZ POPÜLİZM
* Teoman, Pelin Batu ve Deniz Akkaya derginize kapak oldu. Bu, popülerleşmeye çanak tutmuyor mu?
Aslında hayır, popüler olanın da tamamen dışına kaçıp, 'fanzin' tarzında bir dergi yapmıyoruz. Bir yanıyla da popüler olma iddiasında olan bir dergiyiz. Popüler kültürün içinde olan ama popülizme karşı duran konular ilgimizi çekiyor.

* Magazinleşmeden popüler olmak isteyen bir dergisiniz yani...
Popülist anlayışların peşinde koşmak, magazinel olaylar yaratmaya çalışmak olumsuz bir şey. Ama popüler olmanın olumsuzluğu yok. Hatta keşke bizim düşündüğümüz, sevdiğimiz sanatçıların hepsi popüler olabilse ve tanınsa... Çünkü bu durum toplumun da gelişmişliğini gösterir. Edebiyatın, sanatın popüler olmasının bir sakıncası yok. Karakalem de popüler bir dergi. Bir yeraltı dergisi değil.

TEOMAN BİZE UYUYOR
* Ünlü kapaklar nasıl doğdu?
Biraz tesadüf oldu. Bir konsept oluşturalım ve her sayıda ünlüleri kapağımıza taşıyalım diye başlamadık. Teoman'la, Gönülçelen kitabı ve büyük hayranı olduğu yazar Salinger hakkında bir söyleşi yapmıştık ve fotoğraflarını çekmiştik. Sonra bir fotoğrafı ilgimizi çekti. Kapağa koyalım dedik. Seri katil Elizabeth Bathory hakkında bir yazımız vardı. Çok klasiktir, onun öldürdüğü kişilerin kanıyla banyo yapması. Öyle bir konsept oluşturalım dedik, kan dolu küveti ayarladık. Pelin'in araştırdığı bir konuymuş. O oldu. Deniz Akkaya ise tamamen kendi istediğimiz doğrultusunda gelişti.

* Her ünlüyü kapak yapmıyorsunuz...
Elbette. Teoman bizim ruhumuza çok yakın biri... Popüler kültürün içinde gibi duruyor ama aykırı. Beyoğlu'ndaki sokaklarda yaşıyor. Ünlü olmadan, popüler olmadan önceki hayatını sürdürüyor buralarda. Biz de öyleyiz. Ruhumuzu temsil eden bir insandan 'Bu popüler, arada bir magazin basını da bunu konu ediniyor' diyerek yüz çevirmek doğru bir davranış değil.