kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
J. Haider

Avusturya'da Türkiye karşıtları iktidar peşinde

27.09.2008
Avusturya'da yarın yapılacak seçimde Türkiye karşıtı tavırları ve yabancı düşmanlığıyla tanınan iki aşırı sağcı parti iktidarı ele geçirmek için yarışıyor.....
İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananlar sonrası milliyetçi, aşırı sağcı, ırkçı politikalardan uzak kalmaya çalışan Avrupa'da teker teker ülkeler sağa kayıyor. Yarın Avusturya'da yapılacak genel seçime de yabancı ve özellikle Türkiye karşıtı tavrıyla aylardır basına konu olan iki aşırı sağcı parti damgasını vuracağa benziyor. Bunlardan biri liderliğini Jörg Haider'in üstlendiği Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik Partisi (BZÖ). Diğeriyse çok daha büyük desteğe sahip Özgürlük Partisi (FPÖ). Bir zamanlar Haider'in liderliğindeki FPÖ, şu an Heinz-Christian Strache tarafından yönetiliyor. Tek başlarına iktidara gelmelerine ihtimal verilmese de her iki aşırı sağcı partinin son dönemde oylarını artırması AB'de gerilime neden oluyor. 1999'da Haider liderliğindeki FPÖ'nün hükümet ortağı olmaya hak kazanması AB'de fırtına yaratmıştı. AB, partinin iktidardan çekilmemesi halinde Avusturya'ya yaptırımlar uygulanacağını söylemiş ve Haider'i yönetimden uzaklaştırmıştı. 9 yıl sonra Avusturya'da benzer bir senaryo yaşanabileceği ihtimali bile AB üyelerini tedirgin etmeye yetti.

'YENİ SİYASİ KRİZ'
İki aşırı sağcı partinin bir arada iktidara gelmesi en kötü senaryo olarak görülüyor. Ancak 3'üncü en büyük parti olmayı başaran FPÖ'nün, Sosyal Demokrat ya da Halk Partisi'yle koalisyona gidebileceği de belirtiliyor. İngiliz Times gazetesi, "Ensest skandalıyla aylarca manşetlerde yer alan Avusturya, şimdi de siyasi bir krizi yineleme yolunda" yorumu yapıyor. İngiliz Independent gazetesiyse artan Müslüman göçüne karşı halkların tepki gösterdiğini ve ırkçı sayılabilecek partilerin gittikçe ellerini güçlendirdiğine dikkat çekiyor.
Haberin fotoğrafları