kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Görüşmenin iptali söz konusu değil"

Giriş Saati : 25.09.2008 13:41
Güncelleme : 25.09.2008 17:40
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesinin iptal edilmesinin söz konusu olamayacağını belirterek, ''Meclis Başkanı'nın da böyle bir talebi bize yansımadı'' dedi.

Baykal, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''Sayın Başkan, Kılıçdaroğlu ile Fırat arasındaki tartışmanın Meclis'te yapılmasına karşı çıkıyordu. İptali yönünde bir isteği oldu mu?'' sorusuna karşılık, ''Hayır, böyle bir talep yapmadı. Bu noktadan sonra zaten görüşmenin iptali söz konusu olamaz. Meclis Başkanı'nın da böyle bir talebi bize yansımadı, bu buluşmada en azından'' dedi.

Meclis Bakanı Toptan'ın haklı olarak görüşmenin nezaket, parlamentonun saygınlığına duyarlı bir anlayış içinde yapılmasını beklediğini anlatan Baykal, şunları söyledi:

''Bu duygusunu biliyoruz. Bizim arkadaşımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, böyle bir uyarıyı gerektiren davranış içinde hiçbir noktada olmamıştır. Fevkalade nazik bir üslupla, gayet kibar bir şekilde belgelere dayalı olarak konuşmuştur. Böyle bir telaşı, Sayın Kılıçdaroğlu'nun şahsında kimsenin hissetmesi için bir neden yoktur. Gayet terbiyeli, nazik, saygılı bir üslup içinde arkadaşımızın konuşacağından bizim kuşkumuz yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu üslubunu Sayın Meclis Başkanı da çok iyi biliyor. O bakımdan bir uyarı da alınmış değil. Ama Meclis Başkanı'nın böyle bir ihtiyaç içinde olduğu da açıktır. Biz de buna saygı gösteriyoruz.''

''(RTÜK BAŞKANI ZAHİD AKMAN'IN) BİR AN ÖNCE GÖREVİNDEN AYRILMASI LAZIM''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın bir an önce görevinden ayrılması gerektiğini savunarak, ''Başbakan arkasındaymış, ayrılmayacakmış, böyle bir şey olamaz. Bir an önce ayrılması, kendisi, RTÜK'ün saygınlığı, AKP ve Türkiye için de bir büyük ihtiyaçtır'' dedi.

Baykal, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toptan'ı görevine gelmesinin ardından şahsen ziyaret edip makamında kutlama imkanı bulamadığını ifade eden Baykal, kendisini bu vesileyle kutlayarak iyi dileklerini ilettiğini söyledi.

Toptan'ın bir süre önce siyasi partilere bir mektup göndererek Parlamento içi çalışmalara yönelik öneri yaptığını hatırlatan Baykal, bu öneriye ilişkin düşünce, değerlendirme ve anlayışlarını ayrıntılı şekilde kendisine yansıttıklarını anlattı. Görüşmede, genel ve dostane bir sohbet imkanı da bulduklarını ifade eden Baykal, gazetecilerin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmanın ardından bir istifa bekleyip beklemediği sorusuna karşılık, şöyle konuştu:

''Bilemem... Kimse hakkında bir söz söylemek bana düşmez. Ama saat 14.30'deki konuşmada, Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar olduğu gibi gayet açık, net, dürüst ve nazik bir şekilde Türkiye'de yaşanan yolsuzluklarla ilgili, ortaya atılmış iddialarla ilgili olarak tutumunu ortaya koyacağını biliyorum. Bunun ne gibi depremlere yol açacağını; açıp açmayacağını bilemem. O bizim dışımızdaki bir olaydır. Görevimizi yapacağız. Sayın Kılıçdaroğlu görevini en iyi şekilde yapacaktır.''

Baykal, saat 14.00'de Toptan'ın odasına Kılıçdaroğlu'nun da gideceğini, orada Meclis Başkanının bir kez daha ''iyi niyetini, bekleyişini, değerlendirmelerini dile getireceğini'' söyledi.

''MECLİS'TE İZLEYECEĞİM, KILIÇDAROĞLU'NU KUTLAMA NİYETİNDEYİM''

Bir gazetecinin ''Herkes merakla bekliyor bu buluşmayı, siz nerede izleyeceksiniz'' sorusuna karşılık Baykal, ''Onu kararlaştırmadık. İyi bir televizyon bulmak istiyorum. Meclisteki televizyonlar da pek parlak gözükmüyor. Belki geçici bir çözüm bulunabilir diye umutla birazdan bakacağım. İyi bir televizyon olursa karşısına geçip, Mecliste izlemek istiyorum. Çünkü, çıktıktan sonra sayın Kılıçdaroğlu'nu kutlama niyetindeyim. Partide veya bir başka yerde değil, Mecliste izlemek istiyorum'' dedi.

RTÜK BAŞKANI'NIN İSTİFASI...

Baykal, ''RTÜK Başkanı'nın istifasıyla ilgili ya da ayrılmasını sağlama yolunda Başkandan (Köksal Toptan) talebiniz oldu mu?'' sorusuna karşılık şunları söyledi:

''Bu konudaki tutumu dolayısıyla değerlendirmemi kendisine ifade ettim. Biliyorsunuz, Sayın Meclis Başkanı, RTÜK Başkanı'nın ayrılması gerektiğini nazik bir şekilde dile getirmişti. Bunu desteklediğimi ifade ettim. Bunu bekliyoruz tabii... Bunun olmaması düşünülemez. Bir ihtimal, yarın, Almanya'da yürüyen yargı süreci içinde bir tutuklama kararı çıkacak olursa, ne olacak?

Çıkmayacağına dair bir garanti var mı? Orada bir kooperatif yolsuzluğuyla ilgili çok ciddi bir dava geliyor. O kooperatif davasında, yönetici olarak sorumluları arasında Sayın Zahid Akman da geçebilir. Bununla ilgili bir takım ciddi kararlar alınabilir. (Bu) Türkiye'yi ne duruma sokar? 'Başbakan arkasındaymış, istifa etmeyecekmiş.' Böyle bir şey olamaz, durum çok açık. Bir an önce ayrılması lazım. Bir an önce ayrılması, kendisi için, RTÜK'ün saygınlığı için, AKP için, Türkiye için bir büyük ihtiyaçtır.''

Baykal, Uzlaşma Komisyonu konusundaki anlayışlarını da Toptan'a söylediklerini belirterek, ''Bildiğiniz, şu ana kadarki açıklamalarımız doğrultusunda...'' dedi.

(AA)