kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye bu yıl daha şeffaflaştı

23.09.2008
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre 2007'de yolsuzlukla mücadele sıralamasında 64'üncü sırada olan Türkiye büyük ilerleme kat ederek bu yıl 58'inci sıraya çıktı..
Küresel düzeyde yolsuzlukla mücadele amacıyla oluşturulan kuruluş olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2008 raporu dün açıklandı. Türkiye AB'ye tam üyelik müzakerelerinin başladığı 2005'den bu yana şeffaflık konusundaki yükselişini bu yıl da sürdürdü. 10 puanlık sistemde kurumdan 4.6 not alarak 180 ülke içersinde yolsuzlukla mücadelede 64'üncü sıradan 58'inciliğe yükseldi. Litvanya ile Polonya ile aynı sırayı paylaşan ülkemiz için raporda "Türkiye'nin gelişen ekonomisi ve yabancı yatırımcılarla gelen pozitif hava ve reform çabaları yolsuzlukları kenara itiyor. Ancak yine de henüz tatmin edici düzeyde bir iyileşme söz konusu değil" denildi.

ŞEFFAF DANİMARKA
Merkezi Almanya'da olan ve çalışmalarını bağımsız olarak yürüten kurumun listesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da İskandinav ülkeleri "yolsuzluklardan arındırılmış şeffaf sistem" konusunda üst sıraları bırakmadı. Listenin ilk 3'ünde sırasıyla Danimarka, Yeni Zelanda ve İsveç; son 3'ünde ise Irak, Myanmar ve Somali yer alıyor. Dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinin oluşturduğu G8 ülkelerinden İngiltere 16'ncı, Kanada 9'uncu, Almanya 14'üncü, ABD 18'inci, Fransa 23'üncü, Japonya 17, İtalya 55'inci sırada. AB üyesi olmasına rağmen yolsuzluğu engelleyemeyen Romanya da dün İşçi Bakanı rüşvet aldığı gerekçesiyle kovuldu. Romanya listede 70'inci sırada kaldı.