kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Filika faciasına beş tutuklama

Gülcan DEMİRCİ-Hayati ARIGAN SABAH
20.09.2008
Tuzla'da üç işçinin yaşamını yitirdiği olayda sorumluluğu görülen 5 kişi dün tutuklandı. Zanlılar 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilecek..
GİSAN Tersanesi'nde meydana gelen ve 3 kişinin ölümü 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazasında ihmali bulunduğu gerekçesiyle, aralarında GİSAN Tersanesi yetkililerinin de bulunduğu 5 kişi, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak'tan tutuklandı.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde birbiri ardına yaşanan ölüm olaylarına rağmen, konuyla ilgili olarak bugüne kadar hiçbir tutuklama yaşanmamıştı.
Ancak son olarak 11 Ağustos 2008 tarihinde GİSAN Tersanesi'nde yaşanan filika faciasının ardından başlatılan soruşturmanın tamamlanmasıyla, "Ölüm tersaneleri" nde ilk tutuklama gerçekleşti.

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Üç kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişlerin raporlarını inceleyen Tuzla Cumhuriyet Savcılığı önceki akşam olayda kusuru bulunabilecek 10 kişinin ifadelerini aldı.
10 kişi daha sonra, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkartılan 10 kişiden, GİSAN Tersanesi mühendislerinden Metin Ayyıldız, GİSAN Teknik Bölüm Müdürü Burhan Bozdemir, Galata Denizcilik'te Müdür Yardımcısı Ender Keskin, Fransız Loydu Kontrolör Firması görevlilerinden Hayati Aşan ve İskender Atın, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak " suçundan tutuklandı. Beş kişi Maltepe Cezaevi'ne konuldu. Diğer 5 kişiyse mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
"Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçlaması, yeni TCK'nın 22'nci ve 85-2'nci maddelerini kapsıyor.
Kanunun 85-2 maddesinde, "birden fazla insanın ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçunun karşılığı olarak 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. "Bilinçli taksiri" kapsayan 22'nci maddeyse cezanın yarısı kadar artırılabileceğini belirtiyor. Bu da 5 kişinin 3 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceklerini gösteriyor.
Haberin fotoğrafları