kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Aktör Hasan Mesut, Türk yönetmen Cihan Taşkın'ın Kelebek filminde rol alacak.

Medeniyetler çatışmasına Mevlana merhemi

Olkan ÖZYURT KÜLTÜR SANAT
15.09.2008
Cennet'in Krallığı ve Kurtlar Vadisi-Irak filmlerinde rol alan aktör Hasan Mesut, 11 Eylül sonrasında geçen Türk filmi Kelebek'te Mevlevi dedesi rolünü üstleniyor..
Amerikalı ünlü yönetmen Ridley Scott'ın Cennet'in Krallığı filminde Selahaddin Eyyubi'yi canlandıran ve performansıyla övgüler alan Suriyeli aktör Hasan Mesut (Ghassan Massoud), gişe rekoru kıran Kurtlar Vadisi - Irak'tan sonra tekrar bir Türk filminde rol almaya hazırlanıyor. Şu günlerde İstanbul'da bulunan tanınmış oyuncu, ekim ayında çekimlerine başlanacak olan ve Türk yönetmen Cihan Taşkın'ın çekeceği ilk uzun metrajlı sinema filmi olan Kelebek filminde bir Mevlevi dedesini canlandıracak. 11 Eylül terör saldırıları sonrası Doğu ve Batı arasında iyice belirginleşen gerilime Mevlana öğretisinin perspektifiyle çözüm sunma niyetinde olan film, 'bir insanın bütün dünyadan sorumlu olması gerektiği' fikri üzerine kurulmuş. Bir terör patlaması sonucu yaşamı kökten değişen Yusuf adlı genç, filmin ana karakteri. Yusuf filmde, geçmişte verdiği bir kararın ne kadar yanlış olduğunu fark ediyor ve kendisiyle yüzleşme sürecine giriyor. Kadrosunda Hasan Mesut dışında rol alacak oyuncuların şimdilik gizli tutulduğu filmin İstanbul, Şanlıurfa ve Afganistan'ı temsilen Ortadoğu'nun bir ülkesinde çekilmesi planlanıyor.

'BİR ARADALIK' MESAJI
Hasan Mesut Türkiye'deki sinema seyircileriyle kurduğu ilişkiden oldukça memnun. Cennet'in Krallığı ve Kurtlar Vadisi- Irak filmleriyle ilgili olumlu dönüşler almış. Özellikle Selahaddin Eyyubi karakterinin çok beğenilmesi onu etkilemiş. Politik duyarlılığı olan filmlerde izlediğimiz Mesut, "Cennet'in Krallığı 'Medeniyetler arası sorunları diyalogla çözebilirsiniz' mesajını veriyor. Kurtlar Vadisi- Irak'ta ise mesaj ABD'ye, 'Irak'ın meselelerini Iraklılar çözmeli, siz orayı terk etmelisiniz' şeklindeydi. Kelebek daha çok, farklı kültürlerin nasıl bir arada yaşayabileceğine ilişkin çözümler sunuyor" diyor. Kelebek'in medeniyetler çatışması tezine Doğu'dan bakmayı tercih etmesi sebebiyle Kurtlar Vadisi- Irak'la paralellikler gösterdiğini, fakat başka bir film olduğunu anlatan tecrübeli aktör, "Bence Batı'ya özellikle 11 Eylül'den sonra şunu söyleme hakkımız var: Müslüman olan herkesi suçlamak doğru değil" şeklinde konuşuyor.