kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Su kaçağına kısa mesajla takip

Giriş Saati : 13.09.2008 13:25
Güncelleme : 13.09.2008 16:37
Yeni Haber
İzmir Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen uzaktan okuma sistemiyle su kaçağı kısa mesaj yoluyla takip edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentte su kaçaklarının tespit edilmesi amacıyla İZSU Genel Müdürlüğünce son teknolojiyle donatılmış cihazlar alındığı bildirildi.

Kent genelinde oluşturulan 365 izole sayaç bölgesindeki verilerin günlük değerlendirildiği, su kaçaklarına anında müdahale edilebilmesi amacıyla uzaktan okuma sisteminin hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Uygulaması sürdürülen Su Kaçakları Projesi ile İzmir'i bin 500-2 bin hanelik izole sayaç bölgelerine ayıran ve bu bölgelerdeki tüketimleri, basınç bilgilerini izleyerek kaçaklara müdahale eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, haftada bir kez izole sayaç bölgesine gidilerek yapılan okumalar yerine bölge sayaçlarının su tüketimi, sayacın giriş ve çıkış basınç değerlerini kısa mesaj aracılığıyla 15 dakikada bir kaydedip günlük olarak bilgisayara ulaştırıyor.

90 izole sayaç bölgesinde uygulanmaya başlanan yeni sistem sayesinde, basınç problemlerini ve tüketim değişikliklerini günlük olarak izleyerek su kaçaklarına ve arızalarına hızla müdahale edilebiliyor. Veri kaydedicileri, yıl sonuna kadar diğer izole sayaç bölgelerine de takılacak.''

Su kaçağı nedeniyle tüketimin aşırı yükselmesi veya vanadaki arıza nedeniyle bazı bölgelerin su alamaması gibi durumlarda sistemin alarm vererek yetkilileri uyardığı belirtilen açıklamada, sistem kent genelinde uygulandığında su kayıplarına hızla önlem alınacağı, kayıplar ile abone mağduriyetinin önleneceği bildirildi.

Türkiye'de ilk kez uygulanan Su Kaçakları Projesi ile 2004 yılından bu yana 105 milyon metreküp su kazancı elde edildiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

''İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık iki orta boy baraj kadar su kazancı sağlamış oldu. Kazanılan bu su İZSU tarafından üretilmediği için, enerji ve diğer masraflar dahil yaklaşık 100 milyon YTL'lik tasarruf edilmiş oldu.

Uygulanan projeler ve alınan tedbirler sonucunda 2004 yılında tüketimde 19 milyon 927 bin metreküp, 2005 yılında 25 milyon 85 bin metreküp, 2006 yılında 24 milyon 241 bin metreküp, 2007 yılında ise 36 milyon 496 bin metreküplük su kaçağı önlenmiş, yani kazanç sağlanmış oldu. Uzaktan okuma sistemine geçilmesiyle su kazancının daha da artması bekleniyor.''

(AA)