kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mehmet Ali Talat - Hristofyas - Downer

'Güç paylaşımı' başladı

Cenk MUTLUYAKALI - SABAH
12.09.2008
KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas arasındaki müzakerelere start verildi. İki liderin görüşmesinin ardından "sessizlik" kararı alındı..
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorunun çözümü için kapsamlı müzakerelere başladı. Görüşmeden sonra Talat ve Hristofyas, herhangi bir açıklama yapmazken, açıklama BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'dan geldi. Downer, iki liderin açıklamada bulunmama kararı aldıklarını belirtirken, görüşmede yönetim ve güç paylaşımının ele alındığını söyledi. Downer, 18 Eylül'de de bu konunun ele alınmasına devam edileceğini daha sonra ise mal-mülk konusunun görüşüleceğini kaydetti. Downer, bir gazetecinin, "2009'da bir çözüm olup olmayacağı" sorusuna karşılık "görüşmelerin devam ettiğini, her iki liderin elinden geleni yaptığını, ancak gidilecek daha çok yol olduğunu" söyledi. Talat ve Hristofyas, 21 Mart'ta başlayan süreç kapsamında 6. kez bir araya geldi. En son 3 Eylül'de görüşen liderler, görüş ayrılıklarını ortaya koyan açıklamalar yapmıştı. Görüşmenin ardından Talat, 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının devam etmesi gerektiğini vurgulamıştı. Hristofyas ise tek devlet temelinde çözüm isteğini dile getirerek, "Ne konfederasyon, ne de iki devletin yeni bir ortaklığı kabul edilebilir. Federal çözüm, iki toplumun ortaklığı şeklinde olacak" demişti.

SİYASAL EŞİTLİK İLKESİ
Görüşmenin ardından TRT 2 televizyonuna konuk olan Talat, görüşmede "bazı ortak noktalara vardıklarını" söyledi. "Bizim tezimiz siyasal eşitlik üzerine kurulu" diyen Talat, güç bölüşümü ve federal düzeyde verilecek yetkilerle işe başladıklarını vurguladı. Talat "Biz federal yetkileri tanımlayacağız sadece. Gerisi kurucu devletlerin yetkisi olacak" dedi.