kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Uzmanlar, oruç tutmanın kalp hastalığından korunmada yararlı olduğunu söylüyor.

Kalp hastaları ilaç saatlerini ayarlasın, sonra oruç tutsun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Giriş Saati : 02.09.2008 18:51
Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Sebahattin Ateşal; kalp hastaları için sağlıklı orucun reçetesini yazdı:
* Düzenli oruç tutmanın, damar sertliğinden koruyucu ve HDL kolesterolü artırıcı etkileri vardır. Ayrıca, koroner arter hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan homosisteinin düzenlenmesine de olumlu bir katkıda bulunur. Normal kişileri koroner kalp hastalıklarından koruyucu etkisi de vardır.
* Oruç tutmanın, kan basıncı ve şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle de, kalp hastalıklarından korunmada yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle oruç tutmak, sağlık açısından son derece faydalıdır.
* Kalp hastalığı olanlar oruca başlamadan önce doktorları ile görüşmeli, oruç tutup tutamayacaklarına karar verilmeli ve ilaçları ona göre ayarlanmalıdır. İdrar artırıcı ilaç alanlar; oruç süresince sıvı alamayacakları için özellikle sıcak havalarda tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliğine maruz kalabilir.
* Günümüzdeki kalp ilaçlarının çoğu uzun etkili olup, bir veya iki dozda alınabilmektedir. Bu nedenle oruç tutacak olanlar, ilaçlarını hekim kontrolünde iftar ve sahur şeklinde ayarlayarak; bu ibadetlerini yerine getirebilirler.
* Durumu stabil olan koroner arter ve hipertansiyon hastaları, daha önceden bu hastalığa yakalanıp oruç tutmuşlarsa; bu hastaların özel bir kontrolden geçmelerine gerek yoktur.
* Kalp yetmezliği olanların, tansiyonu düzensiz olanların ve yeni kalp ameliyatı geçirmiş olanların; kardiyolojik muayeneden geçmeden oruç tutmaya başlamaları sağlıkları açısından son derece tehlikeli olabilir.
* Oruca başlamış kalp hastalarının göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntı gibi birtakım şikayetleri olursa; mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmeleri gerekir.
* Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının muayenesi için rutin kontrolden farklı olarak açlık ve bunu takiben tokluk kan şekeri tayini, EKG, eforlu EKG ve ekokardiyografik genel inceleme yeterlidir.