kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sahur ve iftarda dengeli beslenmeye dikkat

Yeni Haber
Ramazan ayının yaklaşmasıyla uzmanlar, iftar ve sahurlarda dengeli beslenme konusunda uyarıyor.

Özel İstanbul Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Kaya, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi görülebileceği uyarısını yaptı.

Ramazan'da mutlaka sahura kalkılması ve yağlı besinlerin alınmasından kaçınılması gerektiğini dile getiren Kaya, sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artıracağından halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, tansiyon ve kan şekerinin düşmesine, dikkat azalması ve depresyona neden olabileceğini ifade etti. Dr. Kaya, şöyle dedi:

"Sahurda yenilen besinlerin çeşidi ve miktarı çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olur. Ayrıca, bu tür yağlı ve ağır besinler yenilip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir.

Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen karmaşık şekerlerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün en uygunudur. Günlük su ihtiyacı 2 ile 5 litredir. Bütün gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır."

Kaya, sahur kadar iftarın da önemli olduğuna işaret ederek, kişinin orucunu öncelikle aperatif yemekle açması tavsiyesinde bulundu. Kaya, "Öncelikle bir kase çorba içilebilir. Beynin açlık hissini ortadan kaldırması için ana yemeğe 10-15 dakika sonra geçilmelidir. Oruç tutan kolesterolü yüksek kişiler, yemeklerinde kırmızı et tüketmek yerine balık ve kuru baklagil tercih etmelidir" uyarısında bulundu.

(CİHAN)