kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ramazan'da süt içmeyi ihmal etmeyin

Yeni Haber
Uzmanlara göre, Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getiriyor.

Süt, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ile Ramazan ayında da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Uzmanlar, sahurda ve iftardan sonra içilen birer bardak sütün, daha sakin ve zinde bir gün geçirilmesini sağladığına dikkat çekiyor.

Özel Bahar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ruhan Süme, temel besin maddelerinin başında gelen sütün, özellikle Ramazan ayında yeterince tüketilmesinin sağlık açısından önem taşıdığını söyledi. Süme, yaptığı açıklamada, sütün zengin besin bileşenleri açısından hayatın her döneminde mutlaka yeterli miktarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğunu belirterek; "Süt özellikle protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulunduruyor. Bu nedenle temel besin maddelerimizin başında gelen sütü, özellikle Ramazan ayında yeteri kadar tüketmek sağlık açısından önem taşıyor.

Süt, enerji sistemimize yaptığı önemli katkı sayesinde kilo dengesinin korunmasında etkili oluyor. Besinlerin bio yararlılığını artırıyor, Ramazan ayında vücudun sıvı gereksinimini karşılıyor. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesinde ve vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında önemli rol üstlenen potasyumun yüzde 33'ünü, kalsiyumun da yüzde 90'ını sağlıyor" dedi.

Ramazan ayında öğün zamanlarında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde önemli değişiklikler olduğuna işaret eden Ruhan Süme, normal zamanda kişi 4-5 öğünde beslenirken, Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düştüğünü hatırlatarak, şöyle dedi:

"Oysa bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor, Ramazan ayı boyunca da yeterli beslenme ile karşılanması gerekiyor. Tek besine dayalı beslenmekten kaçının. Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra olmak üzere en az iki bardak süt için. Sahur, iftar ve iftar sonrası en az iki ara öğün yaparak beslenin. Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının.

Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına hızlı yemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin. Güvenli gıda tüketimine dikkat edin, açıkta satılan hiç bir besini tüketmeyin. Topluca yemek yenilen yerlerde, temizliğine güvenmiyorsanız yemek yemeyin. Açıkta satılan besinler Ramazan ayında sağlığı tehdit ediyor."

(CİHAN)