kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Davulcular ramazana hazırlanıyor

Yeni Haber
Ramazana sayılı günler kala hazırlıklar sürerken, davulcular, kimi illerde kura ile belirleniyor, kimi yerlerde ise belediye veya muhtarlar tarafından seçiliyor.

Edirne'de müzisyen davulcuların görev alacağı Ramazan ayında, Erzincan'da davulun yanında zurna da olacak. Buna karşılık, vatandaşlardan gelen şikayetler nedeniyle Adana, Trabzon, Bingöl, Tunceli ve Muş gibi bazı illerde ise Ramazan ayında davul çalınmaması kararı alındı.

EDİRNE'DE SAHURA DAVULLA KALKMA KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

Türk kültüründe ayrı bir yeri olan davulla sahura kalkma alışkanlığı bazı şehirlerde artık yavaş yavaş kaybolsa da Osmanlı'ya 100 yıla yakın başkentilik yapan Edirne'de bu kültür hala yaşatılıyor.

Kızılay Edirne Şube Sekreteri Fuat Ozan, bu yıl Edirne'de bulunan 24 mahalle için 26 ramazan davulcusu belirleyeceklerini söyledi.

Ozan, Kızılay'ın belirleyeceği ve onaylayacağı davulculara yaka kartları hazırlayacaklarını belirterek, davulcuların isimlerinin Edirne Valiliği ve Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne bildirileceğini kaydetti.

İZMİR'DE ROMANLAR TALİP

İzmir'de, Romanlar, güzel tatlı ritimlerle ve manilerle çalınan davulların kulağa hoş geldiğini, bunu sağlamak için Ramazan davulcularının, bu işi yıllardır geleneksel olarak yapan Romanlardan seçilmesi gerektiğini savundu.

Romanlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, güzel, tatlı ritimle ve manilerle çalınan davulların kulağa hoş gelebileceğini, bu durumun insanları rahatsız etmeyeceğini belirtti.

Cıstır, Yerel yöneticilerin ve muhtarların davul sanatını bilmeyen, sesi güzel olmayan kişilerin, Ramazanda davul çalmasına izin verilmemesi gerektiğini öne sürdü.

ADANA'DA YASAK SÜRÜYOR

Adana'da, 3 yıl önce uygulamaya başlanan, ramazanda davul çalma yasağı bu yıl da sürecek.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, vatandaşlardan gelen şikayetleri dikkate alarak, 2005 yılında kentin ana cadde, bulvar ve meydanlarında ramazan boyunca ''davul çalma yasağı'' getirdiklerini anımsattı.

Durak, vatandaşların yasak uygulamasını olumlu karşıladığını belirterek, ''Teknoloji gelişti, davula gerek yok. Davullar gürültü kirliliği yapıyor'' dedi.
Zabıta ekiplerinin ramazan boyunca denetim yapacağını belirten Durak, ''Zabıta ekiplerimiz, yasağa uymayanların davullarına el koyacak. El konulan davullar bayram sonunda yeniden iade edilecek.''

ADIYAMAN

Adıyaman'da, geçmiş yıllarda davulcular Adıyaman Kalesi'nde toplanıp sokaklara dağılır, sahur için mahalleliyi uyandırırdı. Davul çalan ekipler, kentin önemli meydan ve kavşaklarında karşılaştıklarında ise kahvehanelerden ya da akşam gezmesinden dönen vatandaşlara halay çektirir, şenliğe dönüşen bir kutlama yapılırdı.

Davulcular, ramazan ayının sonlarına doğru, kentin zengin olarak bilinen ailelerinin evlerine giderek, bahşiş toplardı. Bugün davulcular artık tek bir merkezde toplanmadan, kendilerine ait mıntıkalarda davul çalacak.

BİTLİS, DAVULDAN ''VAZGEÇEMİYOR''

Bitlisliler, Türk geleneklerinin güzellikleri arasında saydıkları ramazan davulunu unutmamak gerektiğini düşünüyor.

Bitlis'te gece insanları sahura kaldırmak için mahallelerde yine davulcular gezecek, geçmişten günümüze gelenek devam edecek. Bitlisliler, ''Bu çok güzel bir gelenek. İnsanlarımız davul ve mani dinleyerek kalkıp sahurunu yapıyor. Bu da ramazan ayına ayrı bir güzellik katıyor davulcularımızdan vazgeçmeyiz'' ifadesini kullanıyor.

DAVULCULAR, DİYARBAKIR'DA MUHATAP BULAMAMAKTAN ŞİKAYETÇİ

Ramazan Ayının gelmesine çok az bir süre kalmasına rağmen, ramazan davulcuları Diyarbakır'da muhatap bulamamaktan yakınıyor.

Diyarbakır Domlar ve Romanlar Gençlik Spor Kulübü Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, geçtiğimiz yıllarda ramazan ayında davul çalmaları için Valilik tarafından yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu kendilerine kart verildiğini söyledi.

Valiliğin bu görevi bu yıl belediyelere bıraktığını belirten Demir, ''Büyükşehir Belediyesi'ne gittik onlar da görevi ilçe belediyelerine verdiklerini söylediler. Bu konuda muhatap bulamıyoruz'' dedi. Diyarbakır alt kademe belediyeler ise ramazan davulcularıyla ilgili henüz bir çalışma yapılmadığını belirtti.

ERZURUM VE KARS'TA KURA İLE BELİRLENECEK

Davulcular, Erzurum ve Kars'ta kura ile, Ardahan ve Erzincan'da ise belediye tarafından seçilecek. Muş ve Tunceli'de ise ramazanda davulcular görev yapmayacak.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilde ramazan süresince 35 davulcu görev yapacak. Davul çalmak isteyenlerin belediyeye başvurduğunu ifade eden yetkililer, gelen başvuruların ardından kura çekimi ile davulcuların belirleneceğini dile getirdi.

ARDAHAN'DA 12 DAVULCU GÖREV YAPACAK

Ardahan Belediye Başkanı Mikail Kayatürk, davulcuların sahur vaktinde bir saat süreyle davul çalacağını söyledi.

Şehirde 6 ekipten oluşan toplam 12 davulcunun görev yapacağını dile getiren Kayatürk, ''Ekip başına belediye olarak 200 YTL vereceğiz. Ama gelenek ve göreneklerimiz gereği her ekip yaklaşık 300-800 YTL'ye bahşiş topluyor'' dedi. Kayatürk, davulcuların görevleri süresince belediye ekipleri tarafından denetleneceğini de bildirdi.

ERZİNCAN'DA DAVULUN YANINDA ZURNA DA OLACAK

Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kaban, muhtarlarla yaptıkları çalışmalarla 24 davulcu seçtiklerini bildirdi.

Ramazanda davulla birlikte zurna da çalınacağını ifade eden Kaban, ''Daha önce davul çalmış kişileri görevlendirdik'' diye konuştu. Davulcuların sahura kadar iki saat süresince davul çalacağını kaydeden Kaban, ''Davulcularımıza belediye olarak para vermeyeceğiz. Bahşiş esasına göre çalışacaklar'' dedi.

KARS'TA BAŞVURULAR ALINIYOR


Kars'ta, davul çalmak isteyenlerin belediyeye yaptığı başvurular devam ediyor. Ramazanda 23 davulcuya görev vereceklerini bildiren yetkililer, başvuruların ardından kura yöntemi ile davulcuların belirleneceğini kaydetti.

BİNGÖL'DE DAVULCU YOK

Bingöl'de ise ramazan davulcusu görevlendirilmeyeceği bildirildi. Davulcuların düzensiz olarak davul çaldığı yönünde şikayet geldiğini belirten Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, ''Şikayetler üzerine davulcu görevlendirmeyi bıraktık. Bu ramazanda da davulcu görevlendirmeyeceğiz'' dedi. Öte yandan, Muş ve Tunceli'de de talep olmaması nedeniyle ramazanda davul çalınmayacağı bildirildi.

BURSA'DA İHALE İSTEĞİ

Ramazan davulcularının muhtarlıklar aracılığıyla belirlendiği Bursa'da, bu işi meslek edinen vatandaşlar, kentte hangi davulcunun hangi mahallede çalacağının ihaleyle belirlenmesini istiyor.

Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Ferruh Sevimgil, merkez Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerindeki toplam 265 mahallede Ramazan aylarında kimin davul çalacağına, mahalle muhtarlarının karar verdiğini söyledi.
Sevimgil, kentte 10 yıl öncesine kadar bu işin ihaleyle belirlendiğini dile getirerek, ''Biz ihaleye karşıyız. İhalelere şehir dışından katılanlar da oluyor'' diye konuştu.

Bursa'da 40 yıldır Ramazan davulculuğu yapan Yılmaz Büyükalan (55) ise önceki yıllarda kimin hangi mahallede çalacağının Kızılay tarafından yapılan ihaleyle adil bir şekilde belirlendiğini, ihalelerde verilen paraların da fakir, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kullanıldığını belirtti.

Yaklaşık 10 yıldır bu konuda ihale açılmadığına değinen Büyükalan, ''Kimin davul çalacağını muhtarlar belirliyor. Adaletsiz bir sistem var. Biz bu işin tekrar ihaleyle belirlenmesini istiyoruz'' dedi.

AKSARAY'DA SERTİFİKALI DAVULCULAR GÖREV YAPACAK

Konya'da ramazan ayında görev yapacak davulcuları muhtarlar belirlerken, Aksaray'da belediye tarafından sertifikalandırılacak davulcular görev yapacak.

Konya'nın merkez Selçuklu, Karatay ve Meram ilçe belediyelerinden alınan bilgiye göre, davul çalma konusunda ramazan ayında herhangi bir yasaklamaya gidilmeyecek.

Ramazanda görev yapacak davulcular ilgili mahalle muhtarlarına başvuruda bulunacak. Muhtarlar bağlı oldukları karakolların verdiği bilgiler ışığında davulcuyu seçecek.

Aksaray'da ise belediye, Cuma gününe kadar başvuruları alacak. Kent merkezinde 44 davulcunun görev yapacağı Aksaray'da belediye tarafından sertifikalandırılan davulcular görev yapacak. Karaman'da da davulcuları muhtarlar belirleyecek. Kent merkezinde toplam 54 davulcu görev yapacak.

KAYSERİ'DE DAVULCULARA SINAV

Kayseri'de ramazan davulcusu sınavla seçiliyor. Sınavda davulcuların ritim ve mani söyleme yeteneklerine göre değerlendirme yapılıyor.
Çok iyi ritim vuran ancak mani söylemeyi bilmeyen davulcular, yapılan sınavı geçemeyince görev alamıyor.

Kayseri'de ramazanda görev yapacak davulculardan ayrıca başvuru sırasında sabıka belgesi de isteniyor. Davulculardan sahur vaktinden çok erken ve çok geç saatlerde davul çalmamaları, manileri davulun ritmine uygun olarak okumaları da istenen özellikler arasında yer alıyor.

NURDAĞI, DAVULCU ''İHRAÇ'' EDİYOR

Gaziantep'te de davulcuların Ramazan hazırlığı sürüyor. Nurdağı ilçesi yaşayan bin civarında davulcu, sadece Gaziantep'te değil başka illerde de ramazan ayında davul çalıyor.

Bu yıl, Nurdağı'ndan başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Adana ve Mersin'in çevre il ve ilçelerine yaklaşık 400 davulcunun gitmesi bekleniyor. Bu yıl ilk defa bir grup davulcu da Karadeniz Bölgesi sahil kenti Giresun'a gitmeye hazırlanıyor.

Kilis'te ise sertifikalı olan 25 davulcu, Kilis Belediyesi'ne başvuru yaparak çalma izni aldı. Ramazan'da davul çalmak isteyen davulcuların başvuruları halen devam ediyor.

Trabzon ise gürültü kirliliği yarattığı gerekçesiyle bu yıl ramazan davulcularına izin verilmeyecek iller arasında yer alıyor.

(AA)