kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atatürk Havalimanı'nda korku dolu anlar

Yeni Haber
Atatürk Havalimanı'nda yangın tatbikatı yapıldı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen tatbikat öncesi, olası bir uçak kazasında yaralıların kurtarılması için gerekli ve çıkabilecek bir yangında kullanılacak araçlar tanıtıldı.

Daha sonra gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği havalimanına iniş yapan ve yangın çıkan uçağa, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ekiplerince müdahale edildi. Uçaktaki yangını söndüren ekipler, yaralı yolcuları kurtararak ilk müdahaleyi gerçekleştirdi.

* TATBİKATTAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Tatbikat sırasında çıkartılan yangın için 4 ton atık yağ, 300 litre motorin ve 200 litre benzin kullanılırken, yangın, 1 kuru kimyevi tozlu araç ve 3 adet su köpük sistemli araç ile yapılan müdahale sonucu söndürüldü. Yangının söndürülmesinde ise 250 kilogram kuru kimyevi toz, bir ton köpük ve 30 ton su kullanıldı.

PERSONELİN HAZIRLIKLI OLMASI ŞART

Tatbikatın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, Atatürk Havalimanı'nın coğrafi konumu, yolcu ve uçak kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli havalimanlarından biri olduğunu söyledi.

Ulutaş, ''Bu tür tatbikatlar, personelin bilgi ve tecrübesini artırmaktadır. Ayrıca araç ve gereçlerimizin hazır olup olmadığını test etmekteyiz. Gerçekten çok başarılı bir tatbikat oldu. Araçlarımız bu büyük yangını çok kısa sürede söndürdü. Sağlık ekiplerimiz de anında yaralılara müdahale etti'' dedi.

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur da Atatürk Havalamanı'nda günlük 800-850 uçağın iniş kalkış yaptığını belirterek, çıkabilecek her türlü olumsuzluklara karşı ekiplerin hazır olduğunu bildirdi.

Özuğur, bu tür tatbikatlarda, çalışanların ve araç gerecin performansını görme fırsatı da bulduklarını ifade ederek, yangınlar ve herhangi bir kurtarma işlemi açısından araç ve gereç olarak en üst seviyede olduklarını söyledi.

Tatbikat için çıkartılan yangının maliyetinin 11 bin YTL olduğunu kaydeden Özuğur, ''Burada hep birlikte başarılı bir tatbikat izledik. Havalimanımızda günlük 100 bin civarında yolcuya hizmet verilmektedir. Bu tatbikatlar çok önemlidir. Zaten Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün belirlediği kurallar gereği en yüksek kategori olan 10'uncu kategorideyiz. Buna göre 13 adet çeşitli yangın söndürme aracımız mevcuttur'' diye konuştu.

(AA)