kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aksoy: Kent bir facianın eşiğinden döndü

Yeni Haber
Mersin'de dün yaşanan patlama sonrasında açıklamada bulunan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, konuyla ilgili olarak Mersin ve Gaziantep Emniyet müdürlüklerinin incelemelerini sürdürdüğünü söyleyerek, "Polisin çalışması ile kent bir facianın eşiğinden döndü" dedi.

Aksoy, bir polis memurunun Tıp Fakültesi hastanesinde tedavisine devam edileceğini, Devlet Hastanesinde yatan polis memurunun ise Ankara'ya sevk edileceğini bildirdi.

Mersin'de dün yaşanan patlamaya ilişkin basın toplantısı yapan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, konuya ilişkin son bilgileri verdi. Aksoy, patlayan aracın otoban çıkışında Bölge Trafik İstasyonu'nun önünde dur ihtarına uymadığı, ileri noktada güvenlik tedbiri alan polis barikatınca durdurulmak istendiğini anlattı.

Aksoy, "Bu sırada, tahmin ediyoruz, araçtaki patlayıcıları patlatmak suretiyle böyle bir olay meydana geldi. Bu olay neticesinde toplam 13 polis memurumuz yaralandı. Polis memurlarımız Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Şu an da Devlet Hastanesi'nde bir polis memurumuz, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de 4 polis memurumuzun tedavileri devam ediyor.

Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan 4 memurumuzdan 3'ü bugün taburcu edilecek. Bir polis memurumuzun hastanede tedavisine devam edilecek. Devlet hastanesinde yatan polis memurumuzun da Ankara'ya sevki söz konusu. Şu anda onunla ilgili hazırlıklar devam ediyor" dedi.

Polis memurunun bir helikopterle Ankara'ya sevk edileceğini söyleyen Aksoy, durumunun çok ciddi olmadığının doktorlar tarafından bildirildiğini kaydetti.

"ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Aksoy, gazetecilerin sorusu üzerine, aracın Gaziantep plakalı olduğunu, araçla ilgili olarak Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü'nün çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Aksoy, "Bu amaçla Gaziantep'te araştırmalar sürüyor. Şu aşamada sizler açıklayabileceğim bir neticeye ulaşmış değiliz. Ama konu bütün ayrıntılarıyla gerek Mersin İl Emniyet Müdürlüğümüzce gerekse ilgi alanına giren diğer müdürlükler varsa onlarla da irtibatlı bir şekilde sürüyor" yanıtın verdi.

"HEDEF MERSİN"

Gazetecilerin, aracın Diyarbakır'dan takip edildiği ve hedefin emniyet müdürlüğü olduğu yönündeki söylentileri hatırlatması üzerine Vali Aksoy, "Biz de böyle bir bilgi yok" yanıtın verdi. Hedefin Emniyet Müdürlüğü'nün ya da bir başkasının olma durumu olduğunu belirten Aksoy, "Ama o noktada da çok kesin bir ifade kullanmamız mümkün değil. Hedef tabiki Mersin. Ama Mersin'de hangi nokta olacağı konusunda kesin bir yer belirtmek şu anda biraz zor. Bu bakımdan o noktaya gelecek şekliyle ifade etmek mümkün değil. Ama orası da bu yerlerden biri olabilirdi tabiki" dedi.

"TERÖRİSTE AİT SAHTE KİMLİK BULUNDU"

Olay yerinde yapılan incelemede bir kimlik bulunduğunu ama kimliğin sahte olduğunu kaydeden Aksoy, "Dolayısıyla gerçek kimliğine ulaşma adına Emniyet Müdürlüğümüzün ilgili birimleri gerekli çalışmayı sürdürüyor. Ve bu olay mahallinden toplanan deliller uzmanlarca inceleniyor, ilgili yerlere gönderildi. Bu konuda ciddi bir çalışma sürdürülüyor. Tespit yapıldığında kamuoyuna açıklanır" dedi. Olayda kullanılan patlayıcı ile ilgili bilgi de veren Aksoy şunları söyledi:

"Patlayıcının etrafa yayılması göz önünde bulundurulduğunda çok etkili bir madde olduğu yönünde bilgiler mevcut. Bu araçta çok miktarda patlayıcı mı vardı, üzerinde bir düzenek mi söz konusu, ilk kontrol noktasında ateş açıldı. Bu bilgiler çelişkili. Bu adli bir konudur. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili savcı arkadaşımız tarafından inceleme ve soruşturma yürütülmektedir. Bu bakımdan adli alanla ilgili benim bir değerlendirme yapmam mümkün değil. Bunu ilgili savcı arkadaşımız değerlendirecektir.

Ama genel anlamda böyle bir patlama olduğuna göre üzerinde olabilir ya da elinin altında bulunabilir değerlendirmesi yapıyoruz. Ama uzman arkadaşlarımızın araştırmasının ve adli soruşturmanın tamamlanmasından sonra ortaya çıkacak. Polisin çalışması ile kent bir facianın eşiğinden döndü. Ben özellikle emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Bu oldukça güzel bir çalışma.

Kent merkezine girmeden kontrol noktasında, şüphelenilen bir aracın kontrolü noktasında tespit edilerek, ortaya çıkarıldı. Tabiki bu patlama olmadan kişi ve araç alınabilseydi çok daha anlamlı olabilirdi. Ama bu da oldukça sevindirici. Başta Emniyet Müdürümüz olmak üzere görev alan bütün arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Yaralanan polis arkadaşlarımıza da şifalar diliyorum."

MERSİN'DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Aksoy, olayı hangi örgütün yaptığı yönünde ise bilgi olmadığını belirterek, PKK'nın üzerinde durulduğunu, aracın çıkışının ise Şanlıurfa ve Diyarbakır olma ihtimalleri üzerine çelişkili bilgiler bulunduğunu kaydetti. Aksoy, "Şu anda bununla ilgili somut bir bilgi yok. Bizim değerlendirmemiz ve tespitimiz Mersinle ilgili bir arama noktasındaki çalışmamızdan ibaret.

Özellikle benim Mersin Valiliği görevine başlamamdan sonra Mersin'in belirli noktalarında belirli yerlerinde arama noktaları oluşturduk. Erdemli girişinde de var, Tarsus girişinde de var. Zaman zaman Gözne gişelerinde ve Tarsus gişelerinde jandarma tarafından bu uygulamaları belirli günlerde, belirli saatlerde yapıyoruz. Bu bizim genel bir uygulamamız ve çalışmamızdır. Hassas süreçlerde bu güvenlik tedbirlerimizi daima üst noktada tutuyoruz. Emniyet teşkilatımız, jandarma teşkilatımız ve diğer birimlerimiz büyük bir özveri içinde bunun çalışmalarını sürdürüyorlar. Her zaman bizim tedbirlerimiz vardır ve üst seviyededir" diye konuştu.

(ANKA)