kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danıştay kararı özelleştirmeyi etkilemez

Yeni Haber
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Danıştay kararının, köprü otoyol özelleştirmesiyle ilgili tasarının yasalaşmasının zaten beklenmesi nedeniyle, söz konusu özelleştirme sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

Köprü ve otoyol özelleştirmesi ile ilgili tasarının Meclis'in yoğun gündemi nedeniyle kanunlaşamadığını hatırlatan Kilci, Meclis'in yeniden toplanmasından sonra tasarının yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

Kilci, ''Kararın gerekçesi basından öğrendiğimiz gibi ise ve zaten söz konusu tasarının yasalaştığını beklediğimiz için, Danıştay'ın kararı, köprü ve otoyolların özelleştirme sürecini etkilemez. Çünkü yasa çıktığında zaten Danıştay'ın yürütmeyi durdurma gerekçesi de ortadan kalkacak'' dedi.
Bu yıl içinde ihale sürecini başlatacaklarını kaydeden Kilci, ihale ve devir işlemlerinin 2009 yılına sarkabileceğini bildirdi.

Öte yandan, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün işletme hakkı devri yöntemiyle 31 Aralık 2008'e kadar özelleştirilmesine ilişkin ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Adli tatil olduğu için Danıştay 13. Dairesi yerine Danıştay Nöbetçi Dairesi, istemin ilk incelemesini yaparken, nöbetçi heyeti, söz konusu ÖYK kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmuştu.

Gerekçede, Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği hizmet üretim birimi olan otoyolların, köprüler ve bunlar üzerinde yer alan tesislerin, 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu'nda öngörülen hukuki yönden özelleştirmeye hazırlık işlemleri, yasal altyapısı tamamlanmadan özelleştirme programına alınması mümkün olmadığından ÖYK'nın dava konusu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı kaydedildi.

Davalı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.