kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İstanbul'da yapılan Afrika İşbirliği Zirvesi'nin aile fotoğrafı akşam saatlerinde çekildi. Cumhurbaşkanı ve yardımcılarının alfabetik sırayla yerleştirildiği fotoğrafta, başbakan ve bakanlar da yine alfabetik düzen içerisinde yer aldı. Fotoğraf: Recai KÖMÜR

Darfur'da yaşanan dramı sona erdirin'

İSTANBUL DUYGU GÜVENÇ
Gül, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı tarafından soykırım ile suçlanan Sudan Devlet Başkanı El-Beşir'e Darfur'da yaşananların bir dram olduğunu belirterek "Bu acının dindirilmesi lazım" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Darfur'da yaşanan dramı sona erdirin'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye- Afrika İşbirliği Zirvesi'ne katılan devlet adamları ile görüşme maratonunu dün de sürdürdü. Gül sabah saatlerinde görüştüğü, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı tarafından soykırım ile suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El-Beşir'e Darfur'da yaşananların bir dram olduğunu belirtti ve "Siyah- Beyaz, Hıristiyan-Müslüman fark etmez. Bizim için her can önem taşır. Irkı, dini, dili ne olursa olsun, insani dramlar hepimizi çok üzüyor. Bu acının dindirilmesi lazım. Bunun için herkes çaba göstermeli Bu acıyı sona erdirin" dedi. Beşir ise uluslararası toplumu suçladı ve "Dış güçlerin, provokatörlerin bölgede yaptıklarının sonucudur" dedi. Cumhurbaşkanı zengin petrol yatakları bulunan Sudan Devlet Başkanı'ndan Türk yatırımcılara öncelik tanınmasını da istedi. Gül, zirvede yaptığı konuşmada ise küresel tehditlerin sınır tanımadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Türkiye olarak Afrika'nın yazgısını uluslararası toplumun ortak kaderi olarak görüyoruz. Kimsenin orta ve uzun vadede Afrika kıtasının karşı karşıya kaldığı sorunlara kayıtsız kalması mümkün değildir."

JET TURLAR SÜRDÜ
Gül, Sultan Suit'te, Erdoğan da Çırağan'ın Boğaziçi salonunda jet turlarını dün de sürdürdü. Sabah 10'da görüşme maratonuna başlayan Gül, Arap Ligi Genel Sekreteri ile Sudan, Tanzanya, Gana, Kamerun, Nijer, Kenya, Mali, Mısır, Fas, Cibuti, Etiyopya, İKÖ, Burkina Faso, Moritanya, Seyşeller, Burundi, Fil Sahilleri, Botswana, Malavi, Tunus, Cezayir, Güney Afrika ve Gine heyet başkanlarıyla görüştü. Erdoğan Ruanda, Togo, Fas, Uganda ve Nijer heyetleriyle görüştü. Zirvenin ardından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Gül, Türkiye-Afrika ortaklığına ilişin "İstanbul Deklerasyonu"nun kabul edildiğini, zirve toplantılarının da 5 yılda bir yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılan ülke heyetlerine Feriye lokantasında akşam yemeği verdi.