kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kevin Spacey

Saraybosna'nın 'Kalbi'ni kim kazanacak?

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Balkanlar'da şimdilerde hava sıcak, gündem de bir hayli hareketli... Çünkü Nuri Bilge Ceylan'ın başkanlığını yaptığı jüri, pazar akşamı kırmızı halıda ilk kez boy gösterdi ve 14. Saraybosna Film Festivali'nin yarışma heyecanı başladı. Türkiye bu yıl neredeyse festivalin her yerinde; yarışmasından jürisine kadar pek çok bölümde yer alıyor. En iyi filme verilen 'Saraybosna'nın Kalbi' ödülü için de bizden üç film birden yarışıyor.

TÜRK'ÜN GÜCÜ...

Locarno'dan taze ödüllü 'Sonbahar' ile başta yönetmen Özcan Alper olmak üzere film ekibi seyirciyle buluştu bile... Derviş Zaim'in 'Nokta'sı da bugün gösterilecek. Önümüzdeki günlerde izleyici karşısına çıkacak olan Hüseyin Karabey'in 'Gitmek' filmi de ödül için şans arayacak. 'En İyi Film' ödülünü kazanan ise sadece 'Kalp' değil, 25 bin Avroluk para ödülünü de alacak. Her ne kadar bu yıl Saraybosna'da Türk sinemasının ağırlığı hissedilse de biz bize değiliz elbet. 15-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen festivalde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeden 174 film 9 sinema salonunda sinemaseverlerle buluşacak. Uluslararası platformdaki sinemacı konuklar da ziyadesiyle çeşitli...

TAZE FİLMLER MEVCUT
Son filmi 'Happy Go Lucky' ile festivale gelen bir başka İngiliz üstad Mike Leigh zaten Saraybosna'ya başından bu yana destek verenler arasında... Festivale beklenen ünlü isimlerden birisi de ülkemizde de çok 'müridi' olan Amerikalı bağımsız sinemacı Charlie Kaufman. 'John Malkovich Olmak' gibi kült filmlerin senaristi Kaufman'ın ilk yönetmenlik denemesi olan 'Synecdoch New York' da yarışma dışı gösterilecek filmler arasında... Anlaşılacağı üzere mayıs ayındaki Cannes'dan gelen taze filmler Saraybosna'da ziyadesiyle mevcut. Son dönem yükselen Çin sinemasının en özgün yönetmenlerinden, Altın Arslan ödüllü Jia Zhang Ke de yine Cannes'da yarışan '24 Şehir' ile burada.

VE BİR YILDIZ...

Kuşkusuz tüm bu uluslararası sinemacılara karşın herkesi heyecanladıran isim ise Kevin Spacey. Uzun süredir Londra'daki ünlü Old Vic tiyatrosunun sanat direktörlüğünü yapan aktör, festivalin son günlerinde Saraybosna'ya bekleniyor. Festival dahilindeki özel bir etkinliğe katılmak için gelen Spacey şerefine 'Olağan Şüpheliler' filmi de seyirciyle buluşacak. Uzun metraj, kısa film ve belgesel dallarında yapılacak yarışma bölümlerinin yanı sıra, Doğu Avrupa sinemasına odaklanan 'In Focus', 'Panorama' 'Ustalara Saygı' gibi muhtelif bölümler festivalin dörtbaşı mamur bir etkinlik olmasını sağlıyor. 'Wall-E' gibi popüler animasyonlar çocuklar için, özel Todd Haynes bölümü de yetişkinler için ideal görünüyor. 'Uluslararası Film Eleştirmenleri' jürisinde Atillla Dorsay, 'Kısa Film' jürisinde ise İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tan var.