kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Önce festival sonra vizyon

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
İLİŞKİLİ HABERLER
Önce festival sonra vizyon
Genelde Amerikan işi aksiyonlarla oyalandığımız bu yaz günlerinde bireysel çabalarıyla öne çıkan sinemacılarımız uluslararası önemli festivallerde çıkartma yapmakla meşgul.... Bu filmlerin Türkiye vizyonları ise sonbaharda başlayacak.

KOMEDİLER VAR
Dolayısıyla önümüzdeki kış mevsiminde ömrümüz 'sanat sineması' etiketiyle çerçevelenen başarılı filmler ile 'A.R.O.G' veya Ata Demirer'li 'Osmanlı Cumhuriyeti' misali popüler komediler arasında geçecek. Gişe hareketi ne olur bilinmez ama gayet hareketli olacağı kesin. Herkese, her keyfe ve kedere göre film var yani... Festival haberlerimiz ise gayet parlak malumunuz. Locarno, Saraybosna, Venedik ve Montreal hattında ilerliyoruz. Cumartesi gününe kadar sürecek olan 61. Locarno Film Festivali'nde prestijli 'Altın Leopar' için yarışan 'Sonbahar'ın 'Altın Kozalı' yönetmeni Özcan Alper heyecanlıdır elbet. Gerçi durup dinlenmeden Saraybosna Film Festivali'ne geçecek. Bu cuma başlayacak Saraybosna'da ise malum iki filmimiz daha var; Derviş Zaim'den 'Nokta' ile Hüseyin Karabey'den 'Gitmek'... 'Nokta'nın kıtalararası yolculuğu ise Kanada'daki 32. Montreal Film Festivali ile sürecek. Yanında da 'Sonbahar' olacak. Semih Kaplanoğlu'nun 'Süt' ile bu ay sonunda başlayacak Venedik'te yarışıyor olması; gayet 'şık' ve önemli. Hele bir süredir Venedik Film Festivali'nin ana yarışmasında esamemizin okunmadığı düşünülürse... 'Yumurta'dan sonra bizi şair Yusuf'un gençlik dönemlerine götüren Kaplanoğlu, 'Süt' adlı üçlemenin bu ikinci filmiyle ünlü 'Altın Aslan' ödülü için şans arayacak. Ferzan Özpetek'in yeni filmi 'Mükemmel Bir Gün' ile de rekabet edecek 'Süt'ün karşısında; gelecek yılın olası Oscar listesi kıvamında Amerikan yapımları da var.

REHAVET BİTTİ
Bu arada 65. Venedik Film Festivali'nde bir filmimiz daha var, unutmayalım. Kısa filmci Selim Evci'nin ilk uzun metraj çalışması 'İki Çizgi', festivalin yan bölümlerinden 'Eleştirmenlerin Haftası'nda yer alıyor. Bu durumda 'Geleceğin Aslanı-En İyi İlk Film Ödülü' için de yarışmaya hak kazanmış oluyor. Kısaca sonbahar dönemi vizyonumuz gayet açık görünüyor. Reha Erdem'in merakla beklenen yeni filmi 'Hayat Var', Ahmet Uluçay'ın 'Bozkırda Deniz Kabuğu', Ümit Ünal'ın edebiyat uyarlaması 'Gölgesizler', Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'dan ödüllü 'Üç Maymun' gibi filmleri bizi yaz rehavetinden uyandıracak besbelli.