kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
George Clooney

Clooney uzlaşma sağlayabilecek mi?

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Aynı davada birbirine düşen iki sendika, dolayısıyla birbirine düşen ünlüler ve karşılarında direnen yapımcılar... Tabii ki bizim sinema camiamızla ilgisi yok, maalesef. Her ne kadar tipik Hollywood entrikalarına benzese de bu hak-hukuk arama davalarından bizim cenaha da biraz düşse dileğiyle aktarılan bir yazı işte...

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR
Geçen yıl Hollywood'u karıştıran senaristler grevine tam destek veren oyuncular bu kez tartışmaların tam ortasındalar... Malum sinema ve televizyon oyuncuları sendikaları ile yapımcılar arasında yaklaşık beş haftadır süren görüşmeler çıkmazda... Lakin sendika/emek ile kapital arasındaki bu çekişme tam bir Hollywood dramına dönüşmüş durumda. Başrol oyuncuları ise hepimizin tanıdığı çok ünlü isimler... Tom Hanks, Kevin Spacey, Sally Field, Alec Baldwin bir yanda, Ben Stiller, Martin Sheen ve Viggo Mortensen ise diğer tarafta. Yapımcıların ekmeğine yağ süren bu anlaşmazlık üzerine George Clooney, ünlüleri karşı karşıya getiren bu ihanet meselesinde arabuluculuk yapmaya soyunuyor. Meselenin özünü hatırlarsak özetle mevcut sözleşme üzerinden pazarlık edilirken istenilen şu: Yıllık 100 bin doların altında gelirle çalışan oyuncuların ücretini yükseltmek, DVD ve yeni medya satışlarındaki kârdan daha yüksek pay alabilmek... Lakin dev stüdyoları temsil eden Sinema Filmi ve Televizyon Yapımcıları İttifakı buna yanaşmıyor. İki sendikadan büyük olanı Sinema Oyuncuları Birliği de (SAG) diretiyor ama 80 bin üyesi olan TV ve Radyo Sanatçıları Birliği (AFTRA) haziran ayı başında oturup, yapımcıların önerisini imzalayınca ortalık karıştı. Çünkü her iki derneğe birden üye olan tam 44 bin oyuncu var. Çünkü AFTRA bu anlaşmada önemli sorunları giderse de tamamını halledememiş görünüyor ve çünkü diğer sendikayı yarı yolda bıraktı. Yani Hanks, Spacey, Field ve Baldwin ihanetle suçlanıyor. Dolayısıyla Stiller, Sheen ve Viggo Mortensen de onlara ateş püskürüyor ve bu 44 bin oyuncudan anlaşmayı feshetmelerini talep ediyor.

17 PROJE İPTAL!

Yapımcılar ise uzlaşma adına önceki gün son bir anlaşma önerdiler. Her an her şey olabilir ama durum çok umutlu görünmüyor. Oyuncuların olası bir grevi halinde 17 dev proje iptal edilebilir, zaten senarist grevini bahane ederek sayısız filmi iptal eden yapımcılar, bu kez aktörleri işsiz bırakarak direnç kırmaya kalkabilir. Elalemin derdi üzerinden kendi sinema cenahımızdaki durumun vahematine de baksak, keşke.
Haberin fotoğrafları