kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR

İzlemeliyiz, sebebi var!

Şu sıcak yaz günlerinde, iki Hollywood eğlenceliği arasına bir belgesel şıkıştırmak yüreğinize su serpmeyecek belki. Ama biliyorsunuz ki daha iyisi olacak. Üstelik seyri vizyondaki çoğu dev bütçeli aksiyondan daha sürükleyici, mesajları yalansız dolansız, anlatılan insanlık dramları gerçek. Bu yıl ilki düzenlenen 'Documentarİst'ten yani '1. İstanbul Belgesel Günleri'nden söz ediyoruz. SİYAD en iyi yerli belgesel seçkisinin de yer aldığı festivalde 16'sı Türkiye'den 50'ye yakın yeni belgesel var.

HALİMİZİ ANLATIYORLAR
Festivali düzenleyen Avrasya Sanat Kollektifi, film fetivallerinin sayısı artsa da belgesel gösterimlerinin hala kısıtlı olmasından dolayı böyle bir organizasyona girişmişler. Dünyanın dört bir yanından gelen bu belgeseller nihayetinde, sizin bizim halimizi anlatıyor. Sivas Katliamı veya İsrail'deki asker genç kızlar; öyküler ve başlıklar muhtelif, işin trajedisi aynı. Yani günlük haber bültenlerindeki trajik dünya meselelerine bazen göz göre göre başını çeviren bıkkın, yorgun ve ilgisiz vatandaşın şöyle bir silkinip, bu günlerde Beyoğlu'na uğraması şart. 'Documentarİst', önceki gece yapılan açılışında, İstanbul Film Festivali'ne konuk olan ünlü çingene yönetmen Tony Gatlif'in kızı Elsa Dahmani'nin yeni belgeseli 'BBB: Bir Çeşit Ev'in dünya prömiyeriyle açıldı. Dün başlayan film gösterimleri ise 13 Temmuz'a kadar Fransız Kültür ve Pera Müzesi'nde sürecek. 'Documentarİst', yeni kuşak belgeselcileri ve sinema öğrencilerinin de ufkunu açmaya niyetli; atölye, masterclass (ustalık sınıfı) gibi yan etkinlikler de cabası. Bunların arasında ünlü ve mühim İngiliz belgeselci Nick Fraser'ın bu hafta sonu cumartesi ve pazar vereceği dersler öne çıkıyor. Fraser, BBC için gerçekleştirdiği, festivalin de programında yer alan 'Neden Demokrasi?' başlıklı belgesel projesini anlatacak. Bu sohbetlere katılmak için önceden yerinizi ayırtmayı unutmayınız. Yabancı belgeseller arasında, 1993 Sivas'taki 'Madımak Oteli Katliamı'nı yüzyıllar öncesine uzanan bir süreçte inceleyerek anlamaya çalışan 'Bekle Beni Darağacı-Sivas'ın Hikayesi' elbette çok mühim. Berlin'de yaşayan John A. Jansen'in yönettiği Hollanda yapımı bu belgesel 350 yıl önce öldürülen Pir Sultan Abdal'dan günümüze uzanan hoşgörüsüzlüğe, köktencilik ve ifade özgürlüğü üzerine düşünmeye çağırıyor.

SİYAD ÖDÜL VERECEK
Norveç yapımı 'Cinsiyetle Beni', eşcinsel Müslümanlar'ın gizli dünyasını aralıyor, İsrail filmi 'Metamorfoz', tecavüz veya enseste maruz kalmış dört kadının öyküsünü aktarıyor. Elbette Peru'dan Arjantin'e, Latin dünyasından gelen belgeseller ayrı bir bölümle ufuk açıyor, şanı alemi sarmış efsane belgeselci Estela Bravo'nun 'Kimim Ben?' filmi öne çıkıyor. Olayın yerli cenahında ise SİYAD'ın, bu yıldan itibaren vereceği 'En İyi Yerli Belgesel' ödülünün adayları var. 65 belgesel içinden seçilen 'SİYAD Yerli Belgesel Seçkisi'nde yer alan filmler, Pera Müzesi'nde gösterilecek. Programa daha yakından bakmak için 'www.documentarist. org' adresi hizmetinizde.