kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB'ye ayak uydurmak için 21.8 milyar Euro gerekiyor

SEÇKİN ÜREY
AB'ye uyum maliyeti 21.8 milyar Euro olarak hesaplandı. Sadece 20.4 milyar Euro çevreye harcanacak. Bunun 13 milyarı altyapının çevreye uyumlu olmasına gidecek..
Ulusal Program'da gelecek yıllarda AB'ye üye olmak için yapılacakların maliyeti de hesaplandı. Buna göre Türkiye, Ulusal Program'da yapmayı taahhüt ettikleri için toplam 21.8 milyar Euro harcayacak. Bütün icracı bakanlıklar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının hangi taahhüt için ne kadar harcama yapacağı en ince detayına kadar çıkarıldı. Her bir bakanlık ve kamu kurumu için tercüme, eğitim semineri, danışmanlık hizmetleri, kullanılacak malzemelerin kurulum ücretleri gibi en ince detaylar bile masraf cetvellerinde yerini aldı. AB'ye üyelik maliyeti aynı zamanda Türkiye'nin bugüne kadar çok ağır gelişme kaydettiği çevre korumasının da yükünü ortaya çıkardı. 21.8 milyar Euro'luk maliyetin 20.4 milyar Euro'sunun Çevre ve Orman Bakanlığı'nın görev ve ilgi alanına girdiği görüldü. Çevre ve Orman Bakanlığı'na düşen faturanın aslında yaklaşık 13 milyar Euro'su yerel yönetimlerin kanalizasyon, atık su, arıtma tesisi, yakma tesisi gibi AB standartlarında yapmaları gereken altyapı yatırımlarının tutarını oluşturuyor. Bu çerçevede AB'ye uyumlu olmayan bütün tesislerin birlik kurallarına uygun biçimde dönüşümü sağlanacak. Tesis olmayan yerlerde de yenilerinin inşaatları yapılacak.

AB KAYNAĞI HEDEFİ
Türkiye, 21.8 milyar Euro'nun tamamını kendi kaynaklarından karşılamayacak. AB'ye uyum çalışmalarında birliğin üyelik sürecindeki bütün ülkere yaptığı gibi kendi kaynaklarından da yararlanılması hedefleniyor. Toplam maliyetin 13.6 milyar Euro'sunun Türkiye'nin kendi kaynaklarından ve 8.2 milyar Euro'sunun da AB kaynaklarından karşılanması düşünülüyor. Öte yandan harcama tahminlerinde de rakamlarda da en ufak detaya bile girildiği dikkat çekti. Euro sent bazında bile harcama kalemleri gösterildi. Bu nedenle tam fatura 21 milyar 887 milyon 227 bin 19 Euro 80 sent olarak öngörüldü. Çevre ve Orman Bakanlığı'na yönelik harcamaları bakanlıklar arasında yine AB'nin büyük önem verdiği tarım ve sağlık bakanlıkları takip ediyor. Çevre ve Orman Bakanlığı kalemi kadar olmasa da Tarım Bakanlığı'nın toplamda 597.7 milyon Euro ve Sağlık Bakanlığı'nın da toplamda 214.3 milyon Euro harcaması planlanıyor.