kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşsiz ABD'li bankacılar artık berberlik, barmenlik yapıyor

Mortgage krizi nedeniyle işini kaybeden çok sayıda eski Wall Street bankacısı, berber, barmen ve aşçı gibi farklı mesleklere yöneldi. Faturalarını ödeyemeyen bazı bankacılar ise kumara başladı..
ABD'de patlak veren mortgage krizi özellikle Wall Street'te şu ana kadar 77 bin bankacının işsiz kalmasına neden oldu. Finans sektöründe iş bulamayan bankacılar ise şanslarını farklı sektörlerde deniyor. Daha 2 yıl öncesine kadar yılda 600 bin dolar para kazanan yüksek kademeli banka yöneticileri artık berber, barmen veya aşçı gibi farklı mesleklerle hayatta kalmaya çalışıyor. Finans sektöründe çalışma konusunda ısrar edenler ise Rusya ve Dubai gibi ülkelere göç ediyor. Ancak yapılan araştırmalara göre bankacılık dünyasının kalbi olarak kabul edilen Wall Street'te işten çıkarmaların henüz sonuna gelinmedi. Finans sektörünün önde gelen bankaları çeyrek rakamlarında hala büyük miktarda zarar duyuruyor. Gelen bilgilere göre 2009 yılına kadar Wall Street'te toplam 33 bin kişi daha işini kaybedecek.

REKOR MAAŞLAR BİTTİ
Mortgage krizi henüz patlak vermeden önce Wall Street'te ortalama bir bankacının geliri yıllık 400 bin dolar seviyesindeydi. Goldman Sachs gibi sektörün önde gelen bankalarında ise bu rakam 650 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ancak yaşanan işten çıkarmaların ardından eski bankacıların artık bu seviyede gelir elde etmeleri tamamen hayal oldu. Uzman bankacıların bir kısmı üniversitelerde öğretim üyesi olarak devam ederken geri kalan büyük kısmının çok farklı alanlara yöneldiği belirtiliyor. Gelen bilgilere göre elde edilen yüksek maaş nedeniyle oldukça pahalı bir hayat sürmeye alışkın olan çok sayıda eski Wall Street bankacısı ise yaşam standartlarını düşürmemek için kumar oynamaya başladı.

TEK KURTULUŞ KUMAR!
Poker masalarının başında Asyalı zengin müşterilerin yanı sıra artık çok sayıda "mortgagezede" bankacının da yer aldığını belirtiliyor. Ancak bankacılık kariyerinin ardından hayatlarında tamamen farkı bir sayfa açmak isteyen bankacılar da yok değil. Bu kategoriye giren eski bankacıların ise büyük çiftlikler satın alarak hayvancılık ve büyük ölçekli tarım işine girmeyi tercih ettikleri belirtiliyor. Yıllardır yatırımcı müşterilerine tarımı tavsiye eden bankacılar artık tavsiye ettikleri ürünleri kendileri üretip satmaya başladı. Ceket ve kravatı iş tulumuyla değiştiren eski bankacılar mısır, buğday ve şeker pancarı üreterek özellikle biyo yakıt furyasından kâr elde etmeye çalışıyor.