kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı.

İpek Yolu'na ihracat için günde 32 kamyon üretecek fabrikayı açtı

ÖZHAN TEZEL
Sabancı'nın otomotivdeki temsilcilerinden Temsa günde 32 adet kamyon üretecek tesisle İpek Yolu üzerindeki ülkelere ihracat yapacak. Şirket cirosu 2009'da 1 milyar Euro'yu aşacak..
Nisan ayında Mısır'daki otobüs fabrikasının açılışını gerçekleştiren Temsa Global, kamyon üretimi yapacağı Adapazarı fabrikasını törenle hizmete açtı. Adana ve Mısır'dan sonraki 3'üncü üretim üssü olması planlanan Adapazarı fabrikası ile Temsa Global, başta tarihi İpek Yolu güzergâhındaki ülkeler olmak üzere dünyaya kamyon, treyler ve üst yapı ihracatı yapacak. Açılışta konuşan Temsa Global CEO'su Mehmet Buldurgan, yıllık 7 bin 500 kamyon, bin adet treyler üretim kapasiteli fabrika ile Türkiye pazarının yanı sıra İpek Yolu olarak bilinen rotadaki ülkelere de ihracat gerçekleştireceklerini açıkladı.

'BAŞARI GÖZLE GÖRÜLÜR OLDU'
Buldurgan, "Temsa Global'in çok önemli kilometre taşlarından biri olan bu fabrika ile ülkemizin global gücünü artıracağız. Bugün burada çok önemli bir projeyi daha açıklıyoruz. Yeni İpek Yolu projesi. Temsa Global, Mitsubishi Fuso kamyonların Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan distribütörlüklerini aldı. Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan distribütörlükleri için de Mitsubishi Fuso ile görüşmeye devam ediyor. Yani bu tesis açılır açılmaz üretim ve ihracat üssü oldu. 2007'yi 1 milyar YTL ciro ile kapattık. Bu yıl 1 milyar doları aşacağız. Önümüzdeki yılın hedefi 1 milyar Euro ciro" şeklinde konuştu. Ürettiği otobüsler ile dünya çapında bir marka hedefleyen Sabancı Grubu şirketlerinden Temsa Global, Türkiye ve uluslararası pazarlardaki gelişme hedeflerine paralel olarak üretim yapılanmasının en son adımını Adapazarı fabrikası ile atarken Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Başarının gözle görülür olduğu bir gün yaşıyoruz. Her adımımız ile daha çok global olmaya yaklaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte dünyanın başka yerlerinde de umuyorum yeni merkezler açacağız" dedi. Konuşmasına bugün sıcak bir gün diyerek başlayan Sabancı, "Ağustosun bu sıcak gününde çok önemli bir üretim üssünün açılışını yapıyoruz. Henüz 4 ay önce Mısır'da otobüs olacak fabrikayı açtık. Bugün Adapazarı kamyon fabrikasının açılışını yapıyoruz. Burasında Temsa Global'in kamyon üssü olacak" diye konuştu. Global marka olmanın önemine değinen Sabancı, "Global marka olmak için teknoloji ve mühendisliğe sahip olmak şart. Biz bu altyapıyı tamamladık. Her adım bizi dünya şirketi olmaya yaklaştırıyor. Bu yüzden Temsa adını 'Temsa Global' olarak değiştirdik" dedi. Temsa'nın gelişmekte olan Hindistan, Çin ve Rusya pazarlarında otobüs üretii için ortaklık veya üretim düşünmesi hakkında ise Sabancı "Önümüzdeki süreçte dünyanın başka yerlerinde de umarım üretim üsleri açacağız" ifadesini kullandı.