kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüketici güveni yükselişte

Yeni Haber
Güven endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum ve iş bulma olanakları ile mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerindeki iyileşmeden kaynaklandı.

Tüketici Güven Endeksinin bileşenlerine bakıldığında, genel ekonomik durum konusunda mevcut döneme ilişkin alt endeksin değerinin Temmuz ayında yüzde 4.22, gelecek ilişkin alt endeks değerinin de yüzde 5.36 arttığı gözlendi. Satın alma gücünde mevcut dönemde ilişkin değer yüzde 1.33, gelecek döneme ilişkin değer yüzde 2.58 arttı. İş bulma olanakları konusundaki endeksin değeri yüzde 1.14, dayanıklı tüketim malı alımı için mevcut dönemin uygunluğuna ilişkin endeks değeri de yüzde 3.05 arttı.

Ancak, gelecek dönemde dayanıklı tüketim malı satın alma olasılığına ilişkin endeksin değerinde ise yüzde 6.51 düşüş gözlendi. Gelecek dönemde otomobil satın alma ihtimali yüzde 2.6 artarken, konut satın alma ya da inşa ettirme olasılığına ilişkin değer yüzde 8.6 geriledi.

Anket kapsamındaki sorulara verilen yanıtlara göre mevcut dönemde tasarruf etme eğiliminde de tüketici kredisi kullanma eğiliminde de artış gözlendi.

(ANKA)