kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
DİLEK HANİF
Dilek Hanif'in Tarzı

Süper kahramanlar bu kışın modasına yön veriyor

Geçen sene 2008-2009 sezon modası öngörülerinin yapıldığı moda fuarlarında, seminerlerde en çok söz edilen akımlardan biri de kahramanlar, ikonlardı. Bildiğiniz gibi modanın var oluşunu etkileyen etkenlerin başında sosyal yaşam, insanların eğilimleri, beklentileri ve ruh halleri gelir. Geçmişten veya gelecekten kopup gelmiş süper kahramanlar ve ikonlara belki de biraz zora düştüğünü düşündüğümüz dünyamız için ihtiyaç duyuyoruz ve bu yüzden, süper kahramanlar ve ikonların etkilerini 2008 kış modasında da belirgin bir şekilde görebiliyoruz. Biraz fütüristik, güçlü, sert ve net çizgiler bu akımın en belirgin özellikleri olarak kabul ediliyor.

DERİLER VE KÜRK
Özellikle Balenciaga'nın koleksiyonu süper kahramanlar ve ikonlardan etkilenen koleksiyonların en güzel örneklerinden biri gibi görünüyor. Deriler, kürkler, daracık ama hacimli geniş kollu ceketler, vücuda oturan daracık pantalonlar bu akımın belirgin parçalarını oluşturuyor. Tüm dünya modasında da süper kahraman hayranlığı olarak geçen bu akımın nedeni bence günümüz insanının, yaşamları ve evreni için duyduğu endişeden kaynaklanıyor. Bu akımın modayı etkilemesinin altında, tarihte de olduğu gibi süper kahramanların çıkıp yaşanan tüm kötülükleri değiştirmesini dilememiz yatıyor. Başka bir taraftan da aslında hepimizin kendi küçük yaşamlarımız içindeki bireysel, yakın çevremizi etkileyecek kahramanlıklarımızla birer kahraman olduğumuzu hissetmemiz de bu akımın yayılmasının nedenlerinden biri olabilir.

KIŞ BAHÇESİ GİBİ
Hatırlarsanız özellikle bu içinde bulunduğumuz yaz sezonu çiçek desenleri ve aksesuvarlarının en belirgin olduğu bir sezondu. Bu akım önümüzdeki kış da devam ediyor diyebiliriz. Bu sefer biraz daha farklı olarak renkler ve desenler kış bahçelerini anımsatıyorlar. Özellikle deri ceketlerin, eteklerin uçları dökülen yapraklar havası verilmiş kesimleri sezonun yenilikleri arasında... Onun dışında da sadece çiçekler kumaşlarda desen olarak kullanılmamış, abiyelerden günlük giyime kadar volanlar, tüyler, saçaklar ile kıyafetlere çiçek volümleri ve hareketleri getirilmiş. Bunlar birebir çiçek desenlerini sevmeyenler için güzel bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.