kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
DİLEK HANİF
Dilek Hanif'in Tarzı

Önemli olan kıyafete bir kimlik kazandırmak

Bir tasarımcı için en güzel şey; tasarladıklarını insanların üzerinde görmek, daha doğrusu tasarladıklarının insanlar tarafından beğenildiğini ve yayıldığını görmektir. Geçenlerde ara ara baktığım moda sayfalarından birinde de sokak giyimi hakkında özel bir dosya vardı. Dosyada birçok farklı ülkenin sokaklarından insan fotoğrafları ile özel bir çalışma hazırlamışlardı. Bazı moda tasarımcıları vardır; tasarımlarını insanlardan etkilenmeden yaratan yani sadece hayal dünyasını ön planda tutarak çalışanlar... Bazı tasarımcılar vardır; insanları, onların davranışlarını, beklentilerini, giyimlerini gözlemleyerek beslenenler...

SOKAK MODASI ÜZERİNE

İşte ben daha çok ikinci tip tasarımcılardanım. Yaratıcı olmak kadar insanların yaşamlarına doğrudan girebilecek kadar kullanışlı ürünler tasarlamayı hedeflerim. Bu nedenle sokaklar yani yaşamın içindeki insan manzaraları benim için önemlidir. Sözünü ettiğim internet sayfasındaki bu özel dosya bizim; yani İstanbul sokaklarındaki insanların giyimlerini tekrar düşünmeme neden oldu. Bu yazımda da fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir şehrin sokaklarını, insanlarını, giyimlerini gözlemlemek size sadece giyimleri ile ilgili değil kültürü, ekonomisi, görgüsü gibi konularda da fikir verir. "Sizce Türk insanı nasıl giyiniyor, Türk kadını modayı takip ediyor mu?" gibi sorular bana röportajlarımda sık sık soruluyor. Modayı takip etmeden öte "Türk insanının kendine özel bir giyim anlayışı var mı?" kısmı benim için daha doğru... Bu konudaki genel düşüncem ise; günümüz moda anlayışlarından uzak olmamak üzere, Türk insanı da artık kendine özel bir yorumla modadan çok daha iyi anlıyor ve modayı önemsiyor. Her zaman altını çizmeye çalışırım: Moda sadece defile podyumlarında 'ne giyse zaten yakışacak' formlardaki mankenlerin üzerinde kalmakla kısıtlı değildir. Modayı yaşatmak ve yorumlamak ise bir moda tasarımcısı olarak benim hep aşılmasını istediğim bir noktadır.

MODAYI YORUMLAMAK
Gerçekten insanlara hem estetik, hem kullanışlı hem de fonksiyonel kıyafetler sunmayı amaçlayan birçok tasarımcı meslektaşımın da benimle aynı fikri paylaştığını düşünüyorum. Moda tasarımcılarının sundukları koleksiyonlar, insanlara sadece birer öneridir. Daha önemlisi insanların kendilerini ifade etmeyi bilmesi ve kendilerince ona bir kimlik vermesidir. Modayı yaşayan ve gerçek bir kavram yapanın asıl bu olduğunu düşünüyorum.