kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kart sorunları çözülmezse Türkiye'de ulusal kriz olabilir"

New York Times, Türkiye'de kredi kartı borçları nedeniyle yaşanan olaylara dikkat çekerek, Türkiye ve Çin gibi ülkelerde 'ulusal kriz' tehlikesinin bulunduğunu ileri sürdü..
ABD'li New York Times gazetesi (NYT), dünya üzerindeki kredi kartı kullanımı ve beraberinde getirdiği sorunları mercek altına aldı. Hazırlanan haberde Türkiye, Çin, Hindistan, Vietnam, Tayvan, Güney Kore ve Rusya'da kredi kartı kullanımı konusunda önemli sorunlar yaşadığına dikkat çekilerek, başta Türkiye ve Çin olmak üzere bu ülkelerde gerekli önlemlerin alınmaması halinde yaşanan sıkıntıların 'ulusal krize' dönüşme tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Haberde Türkiye'de 2003-2006 döneminde kredi kart borçları nedeniyle 41 insanın ya intihar yada cinayet sonucunda öldüğüne dikkat çekilirken, "Kredi kartı işi, Türk bankaları için kârlı. Kart başına kâr, Amerika'dan yüksek. Bu, bankaları, yabancı yatırımcılar için çekici hale getirdi" yorumuna yer verildi. Gazetenin görüşünü aldığı Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise yaptığı açıklamada, "Namus davası nedeniyle kız kardeşini veya kızını öldüren insanlar 'borçlu' damgasını yememek için elinden geleni yapar" dedi.

KART SAYISI 38 MİLYON
Gazetenin "Borç Tuzağı" başlığını kullandığı haberinde eskiden borçlanmanın hiç hoş karşılanmadığı Türkiye'de bir kültür değişiminin yaşandığını, kredi kartlarının yayıldığı belirtildi. Türkiye'de 30 yıl önce 10 binden az olan kredi kart sayısının 38 milyonu aştığına dikkat çeken gazete, kredi kartlarının kullanımının yayılması ile borç sorunun ağırlaştığını kaydetti. Türkiye'de kredi kart borçlarının, geçen yıl, beş yıl öncesi düzeyinin altı katı artarak 18 milyar dolara yaklaştığını Türk gazetelerinin de, ya kendilerini ya başkalarını öldüren umutsuz kredi kartı sahiplerine ilişkin olaylarla dolup taştığını kaydetti. Halen dünyadaki 3.57 milyar kredi kartından üçte ikisinden fazlasının ABD dışında kullanıldığı belirtildi.
Haberin fotoğrafları