kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Erkut Kara

'Masraf böyle artarsa otel yenileme parası bulamayız'

MENEKŞE ATASELİM
Antalya Fame Hotels'in Koordinatörü Kara, 2007'ye göre sadece mutfak masrafının yüzde 35 arttığını belirterek, "Para tutamayan sektör, otelleri yenileyemeyecek" dedi..
Gıda fiyatlarında yaşanan artışın üstüne elektrik zamlarının da eklenmesiyle sarsılan turizm sektöründe kârlar düşüyor. Yurtdışında yatırıma yönelen turizm gruplarından Fama Hotels'in Koordinatörü Erkut Kara da 2007'de yüzde 30'lar seviyesinde olan vergi öncesi kârlarının yüzde 20'ye kadar gerilediğini belirtti. Antalya'nın Göynük, Lara ve Kemer bölgelerinde toplam 5 oteli bulunan grubun, Türkiye'de neden bu kadar çok yatırım yaptığını düşünür duruma geldiğini aktaran Erkut Kara, 3 yıl vergi ödememe avantajı sunan Mısır'da yatırım yapacaklarını kaydetti.

YATIRIM TATSIZLAŞTI
Bu yıl sadece mutfaktaki maliyetlerinin yüzde 35 arttığına dikkat çeken Kara, "100 ana gıda kalemi üzerinde 1 yılda meydana gelen artış bu. 18 litre ayçiçek yağı 24 YTL'den 68 YTL'ye, princin kilosu 6 YTL'ye çıktı. İnsanlara prinç de yedirmezseniz ne yedireceksiniz?" diye konuştu. Gelirlerinin döviz bazlı olduğunu ve kurun da gittikçe düştüğünü hatırlatan Kara, "Türkiye'de tesislerin pek çoğu şu anda yeni. Fakat bu binalar da eskiyecek. Turizm sektöründeki tüm bu olumsuzlukları üst üste koyduğunuzda parası olmayan sektör yenileme yapamayacak. Türkiye'de turizm yatırımının da kur ve enflasyon baskısı ile tadı kalmadı" dedi. Mısır'da açmayı planladıkları otel için Mısır Konsolosluğu'nun kendilerine bulduğu 2 aile ile görüştüklerini kaydeden Kara, şöyle devam etti: "Orada bedelsiz arsada yatırım yapmak için Mısırlı bir ortak ile yüzde 51 anlaşma yapmanız lazım. En büyük gelirleri turizm. Kriz döneminde havalimanı vergisini sıfırlarlar. Boş kalan uçak koltuğunun parasını tur operatörüne verirler. Personel maliyeti 50 dolar seviyesinde. Türkiye'de yatırıma asılmanın mantığı yok." Fame Hotels Group'un büyüme planları arasında İstanbul'da bir şehir oteli ve Ege'de de bir yatırımı aldığını kaydeden Kara, bu yatırımların hepsi için öngörülen toplam bütçenin 130 milyon dolar olduğunu açıkladı. Fame Hotels Group, Mısır yatırımının ardından Prag, Budapeşte ve Kiev'de de yatırım planlıyor.