kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Bingür Sönmez, eşine hala çok aşık.

Aşık Olmak Kalbin İlacıdır

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
06.08.2008
Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, by-pass hastalarına aşık olmanın kalp sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler verdi. Sönmez, "Aşık olmak kalbe iyi gelir. By-pass olan herkese, ölçüsünü kaçırmamak şartıyla aşık olmak serbesttir. By-pass ameliyatı olanlara önerim; öncelikle eşlerine olan aşklarını tazelemeleri" diye konuştu.

3 AŞAMADA İLERLER!

* Kötü bir evlilik, kişinin by-pass ameliyatı geçirmesine neden olur mu? Kötü evlilik önemli bir stres nedenidir. Stres de by-pass'ın nedenlerinden biridir. Bununla birlikte by-pass ameliyatlarından sonra evlilikleri suçlamak, alıştığımız bir durumdur. By-pass kararı verdiğimiz hastalarda, klasik olarak 3 aşama gözlerim. Önce hastalığı kabul etmez ve "Ben kalp hastası olamam" derler. İkinci aşamada hastalığı kabul eder ama önce en yakınlarını çoğunlukla da eşlerini suçlarlar. Mesleğini, patronunu ya da enflasyonu suçlayanlar da vardır. En sonunda da kendilerini suçlarlar. "Ben iyi bir insan, iyi bir koca değilim. Onun için böyle hasta oldum" derler. Üçüncü aşama ise ameliyattan sonraki depresif dönemdir. Özellikle entelektüel seviyesi yüksek olan insanlar, 'şimdi ne oldu', 'kaç by-pass oldum', 'bu damarlar ne kadar açık kalır', 'mesleğime devam edebilir miyim' gibi sorular sormaya başlar. Bu da; toplumun ekonomisi için bir kayıptır. Bu durumdaki hastalara, psikiyatriste gitmelerini ya da yogayı öneririz.

* Aşık olmak kalbe iyi gelir mi? Kalbe iyi gelen cinsel ilişki değil, aşık olmaktır. Aşık olmak endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Endorfin, zevk ve mutluluk veren bir hormondur. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Mutlu yaşamayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır. By-pass ameliyatından sonra insanların ömrünün uzadığı, bilimsel olarak ispatlanmıştır. Düzenli bir aşk hayatı olan insanların yaşam kaliteleri de aynı şekilde artacaktır. Biz kalp cerrahları olarak; kalp ameliyatı olan herkese aşık olmanın serbest olduğunu söylüyoruz. Ama bunun mutlaka bir ölçü çerçevesinde olması gerekir. By-pass ameliyatı olmuş hastalar öncelikle eşlerine, sonra da çocukları, işleri ve ülkelerine aşık olmalıdır. Bu seviyedeki aşkın, kalp hastalarına çok iyi geleceği bir gerçektir.

ÇOK EŞLİLİK GÖRÜLÜR

* By-pass hastaları, çok eşliliğe yöneliyor mu? Kalp ameliyatı olan hastalarda birkaç değişik psikoloji ortaya çıkmaktadır. Birinci gruptaki hastalar, çok yanlış olarak cinsel hayatlarının ortadan kalktığını düşünür ve "Ben artık bittim. Benden artık hiçbir şey olmaz" demeye başlarlar. Bu hastalara by-pass ameliyatı olduktan sonra, tamamen normal şartlarda hayatlarını sürdürebileceklerini anlatmamız gerekmektedir. İkinci grup by-pass hastaları ise; kendilerini ameliyattan sonra 'biyonik adam' olarak görenlerdir. Bu grup hastalar geçmişteki özlemlerini gidermeye çalışır. Hastalar ameliyattan sonra eşlerini bir kenara çekip geçmişte kaçırdıkları her türlü fırsatı değerlendirmeyi ister. Bu bağlamda, çok partnerli ilişkilere de girebilirler. Ancak bu; kesinlikle bizim uygun bulduğumuz bir davranış şekli değildir. Tüm bunları yaparken bilinçaltlarında yatan neden; ameliyattan sonra çok kısa bir hayatlarının olduğunu düşünmeleri ve ne yaparlarsa yapsınlar; bunun yanlarına kar kalacağına inanmalarıdır. Sağlam aile bağları böyle bir sorunu çözecektir. Bir terapistten yardım da alınabilir.