kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Erol Zavar

Tahliye izni çıkmadı ölüme gün sayıyor

Erdinç ERGENÇ HABER MERKEZİ
Okkır'ın ölümü cezaevindeki ölümcül hastaların durumunu yeniden gündeme getirdi. Erol Zavar'ın kanser olması nedeniyle yaptığı başvurular kabul edilmedi..
Sincan F Tipi Cezaevi'nde ömür boyu hapis cezasıyla yatan, eski Odak dergisi yazı işleri müdürü Erol Zavar'ın ölümcül kanser hastalığı nedeniyle yaptığı tahliye başvurusu kabul edilmiyor. Zavar'ın avukatı Şafak Yıldız, müvekkili için yasalarda bulunan hayati tehlikesi kesinleşmiş mahkûmların tahliye edilmesi gerektiği hükmünün uygulanmadığını söylüyor. Tahliyesini sağlamak için adına bir internet sitesi (www.freezavar.org) kurulan Zavar hakkında uluslararası festivallerde gösterilen kısa bir belgesel film de çekildi. Sitede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hitaben Zavar'ın tahliyesi talebiyle şimdiye kadar 7 bine yakın kişinin imza attığı bir kampanya da başlatıldı. Mesane kanseri tedavisi görürken ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Erol Zavar, tedaviyi aksatınca metastaz yapan kanser nedeniyle beş yılda 18 ameliyat geçirdi. Safra kesesi alınan, ayağına da platin takılan Erol Zavar'ın hayati tehlike arz eden kanser hastalığının uygun koşullarda tedavisi için başvuru yapmıştı. Zavar'ın avukatı Yıldız, "Yasaya göre 'kesin hayati tehlikesi olan hükümlü tahliye olur' diyor. Yasanın içerisindeki 'kesin' ibaresi gerçekçi değil, neye göre 'kesinlik' aranıyor. Bir netlik söz konusu değil" diyor. Zavar tahliye için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de başvuru yapmıştı. Devlet adına AİHM'ye gönderilen savunmada, Zavar'ın tahliyesini veya cumhurbaşkanlığı affından yararlandırılmasını gerektirecek bir durum olmadığı belirtilmişti. Elif Zavar da eşinin dışarıda olması halinde tedavisinin daha iyi yapılabileceğini söylüyor. "Hastalığı için geçerli olan hijyen ve sağlıklı beslenme ortamı F Tipi cezaevlerinde yok" diyen Zavar, eşinin tedaviye geç götürüldüğünü, gidiş gelişlerde kötü muamele gördüğünü de iddia ediyor.

BEKLİYORLAR
Öte yandan, Siirt E tipi cezaevinde kalan 77 yaşındaki Ali Çekin, 29 Temmuz'da nakledildiği İstanbul'da karaciğer kanseri nedeniyle tedavi görürken hayatını kaybetti. Çekin için de yapılan tahliye talepleri reddedilmişti. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, benzer şekilde Malatya E tipi cezaevinde yatan 85 yaşındaki Yusuf Kaplan'ın Tunceli Devlet Hastanesi'nden "vücudunun yüzde 79'unun sağlığını kaybettiği" yolundaki raporuna rağmen tahliye edilmediğini iddia ediyor. Halis, 24 Temmuz'da Meclis'te yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yetkisini kullanarak Kaplan için tahliye talebinde bulunmuştu.