kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara'da endişe var

Şenol ATEŞ-Uğur BECERİKLİ ANKARA
Kafkasya'daki çatışmalar, Ankara'da Türkiye'nin yanı başında, daha önce Irak'ta yaşandığı gibi istikrarsız yeni bir ülke ortaya çıkması endişesi yarattı. TBMM Başkanı Toptan, itidal çağrısı yaptı..
Güney Osetya'da çıkan çatışmalar ve adım adım büyüyen savaş, Ankara'da da hem siyasiler hem de stratejistler tarafından dikkatle izleniyor. Türkiye'nin diplomatik ilişki kurmadığı Ermenistan'ın yanı başında bulunan Gürcistan, Türkiye ile ilişkilerini son yıllarda geliştiriyordu. Ekonomik alanda başlayan ve siyasikültürel alanda süren ilişkiler son dönemde hız kazandı. Türkiye'nin ilk kez 1992'de diplomatik ilişki kurduğu Gürcistan ile Türkiye'nin, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum demiryolu gibi ortak projeleri bulunuyor.

1 MİLYON GÜRCÜ VAR
Kafkasya'daki savaş, Türkiye'yi demografik açıdan da yakından ilgilendiriyor. Gürcistan'ın ikinci büyük etnik grubunu Türkler oluşturuyor. Gürcistan'da Ahıska ve Azeri Türkleri yaşıyor. Türkiye'de ise 1 milyon civarında Gürcü kökenli vatandaş olduğu tahmin ediliyor. Yine Kafkasya kökenli 2.5 milyon civarında Türk vatandaşı bulunuyor. Türkiye, aynı zamanda Gürcistan'ın içinde bulunan Acaristan özerk bölgesinin de garantör ülkesi.

1921'DE GARANTÖR OLDUK
Türk kökenli bir topluluk olan Acaristanlılar, 13 Ekim 1921'de imzalanan Kars anlaşması ile Gürcistan'a bırakıldı ancak Kıbrıs'ta olduğu gibi garantörlük şartı konuldu. Gerek Türkiye'nin bölge ile bu tür yakın ilişkileri, gerekse bölgedeki ortak çıkarlar nedeniyle Türkiye, Gürcistan'ın Irak örneğinde olduğu gibi istikrarsızlaşmasını istemiyor.