kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Savaş ateşi sivilleri yaktı

DIŞ HABERLER
Rus ve Gürcü birlikleri arasındaki çatışmalarda, Gürcü tarafı 10 Rus uçağını düşürdüğünü savundu, Rus general ise bu sayıyı 2 olarak açıkladı. Gürcü birlikleri, G.Osetya'nın başkentinden çekilmeye başladı. Ruslar da "Başkenti temizledik" iddiasında bulundu. Ölen sivil sayısı 2 bini buldu..
Kafkaslar'da önceki gün ateşlenen savaş fitili yanmaya devam ediyor. Bağımsızlık isteyen Güney Osetya'ya Gürcü müdahalesine Rusların karşılık vermesi üzerine önceki gün başlayan çatışmalarda, iki günün bilançosu ise 2 bin sivil ölü... Rus güçleri Gürcülerin önceki gün girdiği Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi ele geçirerek "kurtardıklarını" açıkladı. Açıklamadan kısa süre sonra da Gürcü birlikleri çekilmeye başladı. Bölgede, istikrarı korumak için bulunduklarını açıklayan, başkent Tshinvali'ye konuşlanmış 2 bin 500 Rus barış gücü askeri, önceki gün Güney Osetya'ya giren Gürcü mevzilerine saldırılarını dün de sürdürdü. 22 sorti yapan Rus jetleri, Gürcistan'ın askeri üslerini ve başkentteki hedefleri vurdu. Gürcü ordusu ise 10 Rus savaş uçağı düşürdüğünü, 30 tankı vurduğunu ve 1 Rus pilotu da yaralı olarak ele geçirdiklerini ileri sürdü.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

RUSYA: 2 UÇAĞIMIZ DÜŞTÜ
Rus Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoly Nagovitsyn ise, sadece 2 Su-25 ve Tu- 22 tipi uçağın düşürüldüğünü açıkladı. Çatışmalarda 12 Rus askerinin de öldüğünü açıklayan General, "Amacımız BM'nin verdiği yetkiye uygun biçimde barışı tesis etmek için gerekli operasyonlara hazırlanmak ve bunları yapmaktır" dedi. Nagovitsyn, Gürcistan'la savaşmadıklarını, Güney Osetya'daki barış gücü misyonu çerçevesinde operasyon yaptıklarını da sözlerine ekledi.

'GÜÇLERİMİZ DENK DEĞİL'
Dün öğlen saatlerinde, Gürcü lider Saakaşvili'nin "Savaştayız" açıklamasından kısa süre sonra, Gürcü askerlerin başkent Tshinvali'den çekildiği haberleri geldi. Bunu Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Bolderev'in, "Tshinvali'yi Gürcü ordusundan tamamen kurtardık" açıklaması izledi. Ancak Gürcistan Parlementosu Başkanı, bu iddiayı yalanladı. Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Alexander Lomaia de, "Devlet Başkanımız, ateşkes talebinin ilk adımı olarak ordunun Tshinvali'den çekilmesi talimatı verdi" dedi. Gürcü birliklerinin halen Tshinvali'de bulunduğunu savunan Lomaia, "Gürcü birliklerine Rus ateşine mümkün olduğunca karşılık verilmemesi talimatı verildi. Ateşkes için ilk adımı attığımızı gösterdik. Elimizden geleni yapıyoruz ama güçlerimiz denk değil" dedi. Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili de Osetya bölgesindeki çatışmalarda 40 'ı sivil 150 kayıp verdiklerini, yaklaşık 400 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bakan bu sayıya Gori kentindeki, Rus bombardımanında ölenlerin dahil olmadığını"söyledi. Başkentin harabeye döndüğü belirtilirken, çok sayıda sivil de can verdi. Gori kentinde Gürcü askerlerini hedef alan Rus güçleri, bir apartmanı da vurdu. Stalin'in doğduğu kent olan Gori'de de onlarca sivilin öldüğü bildirildi. Rusya'nın Gürcistan Büyükelçisi kentte 2 bin sivilin yaşamını yitirdiğini belirtirken, Gürcistan bu sayının sadece 159 olduğunu öne sürdü.

Savaştan sıcak görüntüler

Haberin fotoğrafları